the GASTROLAB Home Page

Our Webcam showing the Water Tower of Vasa, Finland

Pirjo Sirviö:

Kotihoito-ohjeita paksusuoliavanneleikatuille

Tämä hoito-ohje antaa perustiedot ja opastusta henkilölle, jolle on tehty paksusuoliavanne. Paksusuoliavanne tehtään tilanteessa, jossa osa paksusuolesta ta peräsuoli on jouduttu sairauden vuoksi poistamaan. Paksusuoliavannne on joko tilapäinen tai lopullinen.


Avanteen hoito

Avanteen hoidossa on tärkeää huolehtia ihon puhtaudesta. Avannetta ympäröivän ihon kuntoa on syytä seurailla. Avannesidos tulee vaihtaa niin usein, että ulostetta ei pääse valumaan sidoksen alle iholle. Ihon puhdistamiseen käytetään pelkkää vettä, sillä lämpimällä vedellä suihkuttelu rauhoittaa ärtynyttäkin ihoa. Saippuan käyttöä tulee välttää, sillä saippua kuivattaa ihoa ja heikentää sen puolustuskykyä.

Suihkussa käynti ilman sidosta on hoidon kannalta tärkeä, eikä Teidän tarvitse pelätä veden joutumista avanteeseen. Avanteen ympäryksen käsittely aiheuttaa helposti verenvuotoa suolen herkällä limakalvolla, joten koettakaa välttää sen kovakouraista käsittelyä.

Avannesidos irroitetaan varovasti yläreunasta alkaen. Toisella kädellä on syyytä tukea vatsaa pussia irroittaessa. Käytettyä avannesidosta varten Teillä tulee olla roskapussi, jolloin sidoksen hävittäminen on helppoa pesujen jälkeen. Uudet puhtaat avannevälineet on syyytä varata valmiiksi kylpyhuoneeseen. Suoliavanteen toimintaa ette itse pysty säätelemään, mutta ruokailuajankohdan kyllä pystyy määrittelemään itselleen sopivaksi.

Pesujen jälkeen avanteen ympärysiho tulee kuivata huolellisesti, pehmeästi taputtelemalla. Ihon hankaamista on vältettävä. Ilmakylvyt ovat suositeltavia, jos ne avanteen toiminnan vuoksi ovat mahdollisia.

Jos iho on kuiva ja vaatii rasvausta, hajustamaton ja ihoon hyvin imeytyvä voide soveltuu parhaiten avanteen ympärysihon hoitoon. Avannehoitaja opastaa Teitä sopivimpien hoitovälineiden valinnassa. Jos avanteen ympärillä on paljon ihokarvoja, on ne hyvä ajella säännöllisesti esim. kertakäyttöparranajokoneella karvankasvun suuntaisesti. Näin sidos pysyy paremmin, eikä ihovaurioita tule.

Kiinnittäkää uusi sidos aina puhtaalle ja kuivalle iholle. Tarkistakaa sidoksen koko niin, ettei jää paljasta ihoa näkyviin avanteen ja sidoksen pohjalevyn väliin. Näin sidoksesta tulee tiivis, eikä ulostetta pääse valumaan iholle. Jos huomaatte, että ulostetta on päässyt hoitolaatan alle, vaihtakaa sidos puhtaaseen, tiiviiseen sidokseen. Näin vältätte ihovaurioiden syntymistä. Sidoksen kiinnittämiseen voitte tarvita erilaisia apuvälineitä kuten renkaita, vyötä tai pastaa. Teille sopivat apuvälineet löytyvät avannehoitajan opastuksella.


Saunassa voitte käydä joko sidoksen kanssa tai ilman. Jos suolen toiminta on hyvin epäsäännöllistä, saunominen sidoksen kanssa on suositeltava. Huomiokaa saunoessanne, että suolenpään ja pussin väliin jää ilmaa siten, ettei pussi kuumetessaan polta suolen limakalvoa. Erillisiä, saunaan tarkoitettuja sidoksia saatte hoitotarvikejakelusta.

Seuratkaa alkuun avanteenne ulkonäköä, kokoa ja ympäröivän ihon kuntoa. Leikkauksen jälkeen avanne on hiukan turvoksissa ja joudutte ehkä myöhemmin pienentämään avanteen aukkokokoa.

Jos avanteen ympärysiho punoittaa, antakaa iholle mahdollisuuksien mukaan ilmakylpyjä, suihkutelkaa ihoa ja kuivatkaa se huolellisesti ennen uuden sidoksen laittamista.

Ellei punoitus häviä viikossa kotikonstein, on syytä ottaa yhteyttä avannehoitajaan tai lääkäriin. Toimikaa samoin, mikäli avanteen ulkonäköön tulee muutoksia. Suolen toimintahäiriöissä ottakaa yhteyttä lääkäriin.

Sidostarvikkeet

Avanneleikkauksenne jälkeen tarvitsette välineet paksusuoliavanteen hoitamiseksi. Sopivat sidosvälineet löytyvät avannehoitajan opastuksella. Sidostarpeissa tapahtuu kaiken aikaa kehitystä ja huomaamattomien ja turvallisten sidosten valikoima on laaja.

Paksusuoliavanneleikattuna voitte käyttää joko suljettua tai tyhjennettävää avannesidosta. Sidostarvikkeet tulee säilyttää huoneenlämmössä ja ne tulee suojata suoranaiselta auringonvalolta. Avanteen hoitoon tarvittavat apuvälineet saatte maksutta kotipakkakuntanne hoitotarvikejakelusta, jonne avannehoitaja on ilmoittanut Teidät asiakkaaksi.

Ruokavalio


Avanneleikattuna voitte syödä samanlaista ruokaa kuin ennen leikkaustakin. Tärkeintä on, että syötte rauhallisesti, useita pieniä aterioita päivässä ja pureskelette ruokanne huolella. Ruokailun säännöllisyys ja ruuan monipuolisuus auttavat suoltakin toimimaan säännöllisesti. Kokeilemalla erilaisia ruoka-aineita löydätte itsellenne sopivat ruoka-aineet sekä ne, joita on ehkä syytä välttää.

Ruoka on hyvä pureskella suu kiinni sekä välttää turhaa puhumista ruokailun aikana. Näin ennaltaehkäistään ilmanmuodostumista suolistossa, josta 70% on nieltyä ilmaa. Paksusuoliavanneleikatun tavallisimpia ongelmia on ilmavaivat ja ummetus. Ummetusta ennaltaehkäistään sisällyttämällä aterioihin riittävästi kuituja: kokojyväviljaa, raakoja vihanneksia ja hedelmiä. Hedelmät ja vihannekset on syytä esikäsitellä siten, että ne pilkotaan tai raastetaan riittävän hienoksi tukosten välttämiseksi. Rentoutuminen ja liikunta ovat myös hyviä lääkkeitä ummetukseen.

Juokaa riittävästi aterioiden välillä (noin 2 litraa vuorokaudessa). Kahvin ja teen nauttiminen kiihdyttää nesteen erittymistä elimistöstä, joten niitä ei lasketa päivittäiseen nestemäärään. Alkoholia voi nauttia kohtuullisesti, kuitenkin muistaen, että kaikissa tilanteissa pitäisi itse pystyä vaihtamaan sidoksensa.

Liikunta, harrastukset ja paluu työelämään


Avanneleikkauksen jälkeen voitte yleensä jatkaa entisiä harrastuksia, tosin tarvitsette leikkauksen jälkeen hieman toipilasaikaa. Välttäkää nostamista, kantamista ja äkillisiä ponnisteluja noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Tämä estää haavatyrän sekä avanteeseen mahdollisesti tulevan tyrän muodostumista.

Kotiin päästyänne päivittäinen ulkoilu on tärkeää. Kävelylenkit voinnin mukaan ja ulkoilu auttavat Teitä paranemaan nopeammin. Pian leikkauksen jälkeen voitte käydä virkistäytymässä esim. elokuvissa, teatterissa ja konserteissa. Jos oletta harrastaneet uintia, sukeltamista, urheilua, matkailua, tms. voitte hyvin jatkaa entisiä harrastuksianne leikkauksesta huolimatta.

Matkustaessanne ulkomailla pitäkää osa sidostarvikkeista käsimatkatavaroissa siltä varalta, että joudutte yllättäen vaihtamaan sidoksen. Avannehoitaja neuvoo "niksit", jotka helpottavat jatkamaan harrastuksiasi.


Paksusuoliavanne on harvoin esteenä paluulle entiseen työhön. Voitte siis odottaa normaalia elämää myös tässä mielessä. Teidän ei tarvitse pelätä ihmisten huomaavan, että Teillä on avannne. Jos ette halua, ei Teidän tarvitse kertoa siitä kenellekään. Oikein tehty ja huolella ohjeiden mukaan hoidettu avanne ei näy vaatteiden läpi ja voitte pukeutua kuten ennenkin.

Sukupuolielämä

Seksi kuuluu olennaisena osana ihmisen elämään. Vaikka saatatte tuntea itsenne väsyneeksi sairastamisen ja leikkauksen jälkeen, voi Teitä huolestuttaa sukupuolielämään liittyvät kysymykset.


Sopeutuminen uuteen tilanteeseen vie aikaa. Intiimeissa tilanteissa voitte tuntea epävarmuutta, hermostuneisuuutta ja ujoutta. Käytännössä paksusuoliavanne ei ole este normaalille sukupuolielämälle. Jos saatte leikkauksen jälkeen lääke- tai sädehoitoa, saattaa hoidoista aiheutua limakalvojen kuivumista, joka vaikeuttaa sukupuoliyhdyntää. Lisäksi joskus voi laajan peräsuolen poiston yhteydessä syntyä hermovaurioita, jotka heikentävät miesten sukupuolista kyvykkyyttä. Jos Teillä tulee ongelmia sukupuoliasioissa leikkauksen jälkeen, voitte rohkeasti ottaa asian puheeksi lääkärin tai avannehoitajan kanssa.

Sukupuolielämän ja muuhunkin elämiseen liittyvissää kysymyksissä on puolison myötäeläminen tärkeää. Luottamus, huomaavaisuus ja rakkaus ratkaisevat yleensä ongelmat. Asiat pitää uskaltaa ottaa avoimesti esille.

Potilasyhdistykset

Avanneleikattujen yhdistys on Finnilco ry, jolla on paikallisyhdistyksiä ympäri Suomea.

Täydellinen lista yhdistyksen paikallisiyhdistyksistä löytyy Finnilco ry:n kotisivulla. Sieltä saat helposti tietää, mihin Sinun kannattaa ottaa yhteyttä!.


Finnilco-lehti

Finnilco julkaisee samannimistä lehteä ja järjestää erilaisia koulutus- ja virkistystoimintaa sekä sopeutumisvalmennuskursseja. Oman paikallisyhdistyksen toimintaan kannattaa osallistua, sillä erilaisissa tilaisuuksissa tapaatte muita avanneleikattuja ja voitte saada heiltä hyviä käytännön kokemukseen pohjautuvia ohjeita. Yhteisvoimin on myös helpompi ajaa avanneleikattujen asioita eteenpäin.

Muut avanne-oppaat:

Pirjo Sirivö on oululainen avannehoitaja, joka on tehnyt useat kotihoito-ohjeet avanneleikatuille, ja nämä ohjeet löytyvät nyt Pirjon luvalla kotisivultamme. Oppaat antavat perustietoa ja opastusta henkilöille, joille on tehty avanne, ja ne ovat hyvin käytännönläheiset.

Seuraavat oppaat löytyvät kotisivulta:

HYVÄÄ TOIPUMISAIKAA KOTIIN!Nov 26, 2006