GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Kysymyksiä ja Vastauksia:
Gastroskopia (Mahalaukun tähystys)

Gastroskopia - yleistä

Mikä on gastroskopia Gastroskopia on tutkimus, jossa mahalaukku (ja samalla myöskin ruokatorvi ja pohjukaissuoli) tähystetään ohuella ja taipuisalla gastroskooppi-nimisellä instrumentillä, jota potilas nielee. Aikaisemmin saatiin kuva lasikuituoptiikka käyttäen, nykyisillä instrumenteilla on pieni televisiokamera putken kärjessä


Uudenaikainen Olympus videoendoskooppi

Onko tutkimus vaikea?

Ei ole. Tutkimus eli "letkun nieleminen" on toki hiukan epämiellyttävä, ja saattaa laukaista yksimis- tai oksennusrefleksin, mutta se ei aiheuta mitään kipua, eikä kestä kuin lyhyen hetken. Jos tutkimuksen "epämiellyttävyyttä" haluttaisiin verrata johonkin, niin sanoisi, että se on yhtä helppoa tai yhtä ikävää kuin käydä hammaslääkärissä, mutta se menee paljon nopeammin (toivottavasti hammaslääkärit nyt eivät tästä loukkaannu!).

Täydellisyyden vuoksi on kuitenkin hyvä siteerata seuraavaa palautetta:

    Vatsantähystyksestä kertovat tiedot sivuillanne ovat asianmukaisia ja informatiivisia, mutta juuri ko. toimituksen läpikäyneenä en kyllä allekirjoita väitettä jonka mukaan tähystys vastaisi helppoudeltaan hammaslääkärikäyntiä. Oli erittäin epämiellyttävä ja hankala tutkimus, siitäkin huolimatta että hoitohenkilökunta hoiti homman niin loistavasti kuin mahdollista (uskon). Ei pidä tietenkään ylidramatisoida ja jokaisen kokemus on yksilöllinen, mutta ei ole myöskään hyvä kaunistella asioita. Saman tutkimuksen läpikäyneet tuttavani olivat kanssani samaa mieltä: tutkimus on huomattavasti ikävämpi kuin "hieman epämiellyttävä".

Tarvitaanko esilääkitystä ennen tutkimusta?

Ei. Nielua puudutetaan paikallispuudutteella, jota suihkutetaan suuhun, mutta mitään muuta esilääkitystä ei tarvita.

Gastroskopia - valmistelut

Miten pitäisi valmistautua gastroskopiaan?

Tähän tutkimukseen pitäisi tulla "maha tyhjänä", mikä tarkoittaa noin 8 tunnin paastoa. Muita esivalmistelua ei tarvita. Jos tutkimus on aamulla, saa vapaasti syödä vielä illalla.

Ainoastaan, jos on joku tauti, joka saattaa vaikuttaa tutkimukseen, saatetaan tarvita muita esivalmisteluja. Tällaisia tauteja ovat mm insuliinihoitoinen sokeritauti (jolloin tutkimus pyritään tekemään heti aamulla, koska potilaan on vaikea olla syömättä) ja sydämen läppävika tai läppäproteesi (jolloin saattaa olla tarve antaa antibioottisuoja, niin sanottu endokardiittiprofylaksia, ennen tutkimusta)


Nykyaikaisilla videoinstrumenteilla suoritettuna gastroskopia ei ole vaikea tutkimus!

Mitkä ohjeet potilas saa? Seuraavana on meidän potilaalle lähettämämme ohjeet (samantyyppisiä on varmaan käytössä useimmissa sairaaloissa ja laitoksissa, jossa tehdään gastroskopiaa):

OHJEET GASTROSKOPIAA VARTEN

Teille on varattu aikaa ___/___ 20__ klo ___ mahalaukun tähystystä varten (gastroskopia) lääkäriasema GASTROLAB:ssa, Kirkkopuistokko 18 B, Vaasa.

Tutkimuksessa tähystetään ruokatorvea, mahalaukkua ja pohjukaissuolta gastroskoopilla, joka on ohut ja täysin taipuisa laite, joka nielun puudutuksen jälkeen viedään mahalaukkuun suun kautta. Tutkimusta ei yleensä koeta vaikeana tai hankalana, ja se kestää vain muutaman minuutin. Tutkimuksen aikana voidaan valokuvata mahdollisia muutoksia, ja niistä saa myös näytteitä mikroskooppista tutkimusta varten. Yleensä otetaan myös näyte mahalaukun tyhjäeritteestä sen happamuuden määrittämiseksi.

Mahalaukun on oltava tyhjä ja levossa tutkimuksen aikana, ja tämän takia olisi oltava syömättä ja juomatta 8 tuntia ennen tutkimusta, mielellään myöskin tupakoimatta.

Ottakaa yhteyttä, mikäli Teillä on Marevan-lääkitys tai jos Teillä on keinotekoinen sydänläppä.

Mahdolliset mahalaukun röntgenkuvat olisi hyvä ottaa mukaan. Jos tarvitsette lisätietoja, voitte hyvin soittaa!

Tästä voi tulostaa lähetteen (Word 97 tai myöhempi versio) endoskopia-tutkimuksiin.


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


May 8, 2007