GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Kysymyksiä ja Vastauksia:
Kolonoskopia (Paksunsuolen tähystys)

Colonoskopia - yleistä

Mikä on colonoskopia

Coloskopia, tai colonoskopia, tai kolonoskopia, on paksunsuolen tähystys. Tutkimusta tehdään ohuella ja taipuisalla endoskoopilla, jossa kuva aikaisemmissa instrumenteissä välittyi lasikuitukaapelia pitkin, nykyään saadaan useimmiten kuvan instrumentin kärjessä olevasta hyvin pienestä televisiokamerasta.


Paksunsuolen divertikkeli, umpipussi, nykyisellä tähystysinstrumentilla katsottuna.

Kolonoskopia - valmistelut

Miten potilaan pitää valmistautua tähän tutkimukseen?

Jotta tutkimus antaisi kaiken sen tiedon, josta siitä on saatavissa, on suoli oltava mahdollisimman tyhjä. Näin ollen suolen tyhjennys on kaikkein tärkein asia.


Paksunsuolen tähystys nykyaikaisilla instrumenteilla ei ole yleensä ole vaikea tutkimus. Jos paksusuoli on mutkikas, tai jos on esimerkiksi aikaisempien leikkausten aiheuttamia kiinnikkeitä, saattaa kuitenkin olla vaikea päästä tarkastamaan koko paksuasuolta.

Hoitava ja tutkiva lääkäri olisi oltava tietoiset potilaan mahdollisista muista taudeista, jotka saattavat vaikuttaa tutkimukseen ja vaatia erikoisvalmisteluja. Tällaisia tauteja ovat mm sokeritauti (potilaan on ehkä vaikea olla kovin pitkään syömättä) ja sydämen läppävika tai läppäproteesi (jolloin saatetaan tarvita antibioottisuoja, niin sanottu endokardiittiprofylaksia, ennen tutkimusta ja sen jälkeen). Lääkärin on myös tarpeellista tietää käyttääkö potilas veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä (kuten Primaspan, Plavix, Marevan).


Nykyaikainen videokolonoskooppi.

Saako potilas kirjalliset ohjeet?

Useimmissa sairaaloissa ja näitä tutkimuksia tekevissä muissa laitoksissa on kirjalliset ohjeet suolen tyhjentämisestä. Seuraavassa käyttämämme kirjallinen ohje - mutta noudata toki oman sairaalasi lähettämät ohjeet:

KOLONOSKOPIA

Potilasohjeet

Teille on varattu aika ___ / ___ 19___ klo ____ colonoskopiaa eli paksunsuolen tähystystä varten. Tutkimus tehdään ilman nukutusta peräsuolen kautta sisään vietävällä ohuella, taipuisalla letkumaisella instrumentilla, jonka avulla yleensä voidaan tähystää koko paksusuoli. Tutkimus on yleensä vaivaton, kivuton ja vaaraton, joskaan on varauduttava siihen, että jossakin suolen mutkassa saattaa tuntua epämiellyttävältä. Olet kuitenkin itse mukana tutkimuksessa - kerro lääkärille, jos tutkimus aiheuttaa kipuja!

Jotta tutkimus onnistuisi mahdollisimman hyvin olisi paksunsuolen oltava tyhjä. Sen takia pyydämme, että kahden vuorokauden aikana ennen tutkimusta söisitte juoksevaa ja kevyttä ruokaa, ja välttäisitte sellaista ruokaa, joka täyttää paksunsuolen (kuten vihannekset, hedelmät, leipää, perunaa). Sen sijaan voitte vapaasti käyttää maitotuotteita, lihaa, kalaa, lihalientä jne. Tutkimuspäivän aamuna voitte juoda maitoa, kahvia ja lihalientä ja syödä viiliä, muttei kiinteää ruokaa. Lääkkeet voitte ottaa tavalliseen tapaan.


ScopeGuide, laite joka näyttää missä endoskooppi kulkee suolessa näin helpottaen ja nopeuttaen tutkimusta.

Noin 6 tuntia ennen tutkimusta voitte kotona aloittaa COLONSTERIL-liuoksen juonnin oheisen keltaisen ohjeen mukaan. COLONSTERIL-liuosta saatte apteekista ilman reseptiä (voitte vaikka näyttää tämän ohjeen), ja sitä voi ostaa joko valmiina liuoksena tai rakeina, josta itse voi kotona sekoittaa liuosta. Liuosta tarvitaan yleensä 4 litraa. COLONSTERIL ei ole hyvänmakuinen, ja kun juo tätä liuosta 4 litraa voi esiintyä vähäisiä ohimeneviä vatsavaivoja, mutta kun suoli on hyvin tyhjentynyt, on itse tutkimus sitten paljon vaivattomampi. Varaa noin 4 tuntia aikaa liuoksen nauttimiselle. Tyhjennyksen aikana ette voi olla työssä, ja tarvittaessa saatte sairaslomatodistuksen tästä ajasta.

Ota mahdolliset paksunsuolen röntgenkuvat mukaan!


Videoinstrumenttia hallitaan tästä kahvasta.


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


May 8, 2007