the GASTROLAB Home Page in Finnish

GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Kysymyksiä ja Vastauksia:
Paksu- ja peräsuolen syöpä
(Kolorektaalisyöpä)

Yleistä

Mikä paksu- ja peräsuolen syöpä on?

Tämä on ruoansulatuskanavan eräs tärkein syöpä, jossa pahanlaatuinen kasvain siis sijaistee paksusuolessa (colon) tai peräsuolessa (rectum). Tämä syöpä käyttäytyy samalla tavalla riippumatta siitä onko kasvain paksu- vai peräsuolessa, ja sen takia puhutaan useimmiten kolorektaalisyövästä, johon nimi sisältyy sekä paksusuolen että peräsuolen syöpä.

Esiintyvyys

Kuinka tavallinen paksu- ja peräsuolen syöpä on?

Paksusuolen ja peräsuolen syöpä on maailmanlaajuisesti sitä tavallisempi, mitä parempi elintaso on. Suomessa tapausten määrä on vain noin kolmasosa USA:n esiintyvyydestä, ja kehitysmaissa tämä tauti on pitkälti tuntematon, ollen esimerkiksi vain noin kahdeksasosa Suomen tapausten määrästä. USA:ssa joka 20. ihminen sairastuu tähän tautiin jossakin elämänsä vaiheessa. Suomessakin tauti on tavallisempi niissä maan osissa, missä elintaso on korkein, eli se on tavallisempi Uudellamaalla kuin Lapissa.

Suomessa tauti on selvästi yleistynyt 50-luvulta tähän päivään asti. Osa tästä noususta selittyy sillä, että Suomen väestömäärä, ja varsinkin iäkäs väestö, on lisääntynyt, mutta osittain kyseessä on selvä esiintyvyyden nousu.


Tässä kuvassa nähdään naisilla esiintyvien uusien paksu- ja peräsuolisyöpätapausten määrä 50-luvusta lähtien. Nousu on ikävän huikea, ja selittyy vain osittain väestömäärän kasvulla. Tämä tauti on vahvasti yleistymässä (parantuneen elintason myötä?)


Tässä on sama kehitys näkyvissä myös miesten osalta.

Vuonna 1994 sairastui 655 naista tähän tautiin, naisten suhteen tauti on toisella sijalla syöpätilastoissa (ainoastaan rintasyöpä ajaa sen ohi). Samama vuonna 506 miestä sai tämän taudin, miesten kohdalla paksusuolisyöpä oli tällöin viidennellä sijalla, eturauhas-. keuhko, virtsarakko- ja mahasyövän jälkeen. Tämä tauti on ollut julkisesti esillä viime vuosina, koska eräät huippupoliitikot, Kalevi Sorsa ja Elisabeht Rehn, ovat kertoneet sairastaneensa tätä tautia. Entinen USA:n presidentti, Ronald Reagan, hoidettiin tämän taudin esiasteen takia.

Paksunsuolen syövän syyt

Tiedetäänko mitään tämän taudin syistä?

Syövän syyt ovat vain osittain selvitetyt, niin myös tässä taudissa, ja paljon on vielä olettamuksen, hypoteesin, asteella.

Tiedetään kuitenkin, että sapessa on aineita, joilla voi olla syöpää aiheuttava ominaisuus. Näitä aineita kutsutaan karcinogeeneiksi. Nämä aineet kulkeutuvat ohutsuolen kautta paksuunsuoleen.

Jos ihminen syö hyvin kuituköyhää ruokaa, niin paksunsuolen sisällön määrä jää vähäiseksi, eli ulostemassa on pieni. Carcinogeeni-pitoisuus nousee tällöin. Kun kuituköyhään ruokavalioon - ja länsimaiseen elämäntyyliin - liittyy usein myöskin ummetusta, niin tilanne on sellainen, että pieni ulostemassa, missä on korkea pitoisuus syöpää aiheuttavia aineita, pysyy pitkään suolessa, eli kontaktiaika limakalvon ja ulosteen välillä on pitkä. Ja tällöin syntyy edellytyksiä paksunsuolen synnylle.

Jos ihminen sen sijaan syö runsaasti vihanneksia, kokojyvätuotteita ja hedelmiä, eli ruokavalio on kuiturikas, niin vaarallisten aineiden pitoisuus laskee, ja suoli toimii paremmin, eli ym kontaktiaika pienenee, ja syövän vaara vähenee.

Riskiryhmät

Kuka on vaarassa saada paksusuolisyöpää?

Riski sairastua tähän tautiin on normaalisti aivan vähäinen, melkein merkityksetön, alle 40-vuotiaana. Siitä ylöspäin riski kasvaa iän mukana, ja kohoaa yli 70-vuotialla varsin merkitykselliseksi. USA:ssa noin 94% on yli 50-vuotiaita saadessaan tämän taudin. Runsasrasvainen ruokavalio saattaa lisätä riskiä, samoin jos ruokavalio on kovin kuituköyhä. Tiedetään lisäksi, että rinta-, kohtu- tai munasarjasyöpää sairastaneilla on hiukan kohonnut riski saada myös paksusuolisyöpä.

Jos on sairastanut paksu-peräsuolisyöpää ja parantunut siitä leikkuksella, on lisääntynyt riski saada toinen syöpäkasvain jäljellä olevaan suoleen.

Z Onko joku ryhmä, jolla on aivan erityisen suuri riski saada tämä tauti?

On. Jos tätä tautia on suvussa, niin riski suurenee. Jos on aikaisemmin todettu joskus paksunsuolen polyyppia (niin sanottu adenoma), niin riski suurenee. Lisäksi on 3 ryhmää, jossa aivan erityisen suuri riski tämän taudin suhteen esiintyy:


Tämän kuvan oikeassa puoliskossa nähdään kroonisen haavaisen paksusuolitulehduksen (colitis ulcerosan) aiheuttama pahanlaatuinen muutos.

- krooniset tulehdukselliset suolistotaudit, tarkoittaen käytännössä colitis ulcerosa (krooninen haavainen paksusuolitulehdus) ja Crohnin tauti. Hyvin yksinkertaistaen voi sanoa, että jos ihmisellä on koko paksuasuolta käsittävä colitis ulcerosa, niin syövän riski alkaa lisääntyä taudin kestettyä 8 - 10 vuotta, ja se on sen jälkeen noin 1% vuosittain. Eli jos koliitti on alkanut 15-vuotiaana, niin jo 25-vuotiaana alkaa riski saada pahanlaatuinen paksusuolisairaus, ja 50-vuotiaana riski on jo 25%. Tämähän on tärkein syy siihen, että colitis ulcerosaa sairastavia seurataan paksunsuolen tähystyksillä. Crohnin taudissa riski on pienempi, samoin myös jos colitis ulcerosa käsittää vain osan paksuasuolta.

- familiaarinen paksusuolipolypoosi, eli perinnöllinen tauti, jossa murrosiän aikaan tulee runsaasti polyyppeja paksuunsuoleen - satoja tai jopa tuhansia, ja jossa sen jälkeen muutaman vuoden kuluttua joku näistä polyypeistä muuttuu pahanlaatuiseksi. Tämä tauti on perityvä, ja periytymismekanismista johtuen keskimäärin joka toinen lapsi saa tämän taudin. Jos nuorella ihmisellä todetaan tällainen tauti, ei jäädä odottamaan syövän syntyä, vaan paksusuoli poistetaan hyvissä ajoin.

- perinnöllinen ei-polypoottinen paksusuolisyöpä, (englanninkielinen nimi Non-Polyposis Hereditatry Colon Cancer), jossa joka toiselle tulee paksunsuolen syöpä, ja monasti aika nuoressa iässä. Tämän taudin genetiikka on selvitetty, ja jos tietää kuuluvansa tällaiseen sukuun, on lähivuosina mahdollista selvittää geenitutkimuksella, kantaako tätä tautia aiheuttavaa geeniä.

Nämä taudit ovat merkityksellisiä, koska ne aiheuttavat syöpää usein hyvin nuorille alle 40-vuotiaille ihmisille. Niiden osuus koko paksusuolisyövän määrästä on kuitenkin vain pari prosenttia.

Onko ruokavaliolla merkitystä?

Kuten yllä todettiin on arvoitu, että runsaskuituinen ruoka suojaa tätä tautia vastaan. On myös arveltu, että runsasrasvainen ruokavalio lisää tätä riskiä

Voiko riskiä vähentää?

Paksu- ja peräsuolisyöpä alkaa lähes aina hyvänlaatuisessa polyypissä, ns adenoomassa. Jos tällainen polyyppi löydetään siinä vaiheessa kun se on vielä hyvänlaatuinen ja se poistetaan, poistuu riski että juuri tämä polyyppi koskaan muuttuisi syöväksi. Jos koko aikuisväestöä säännöllisin välein tutkittaisiin mahdollisten suolipolyyppien suhteen, ja kaikki löydetyt polyypit poistettaisiin, niin tämän syöpätaudin esiintyminen vähenisi ratkaisevasti. Tällaiseen laajamittaiseen seulontaan yhteiskunnalla ei kuitenkaan ole voimavaroja.

Eräät lääkkeet saattavat vähentää paksu-peräsuolisyövän riskiä, tärkeimmät ovat Aspiriini ja sen kaltaiset särkylääkkeet. Tuskin tämän takia kannata näitä lääkkeitä käyttää, mutta jos ihminen esim sepelvaltimotaudin takia päivittäin käyttää Aspiriinia, niin siitä voi olla vähäinen suoja myös näitä tauteja vastaan.

Oireet

Mitkä ovat paksusuolensyövän oireet?

Kasvain vuotaa verta ja vaikuttaa suolen toimintaan, ja näistä kahdesta tekijästä aiheutuvat seuraavat oireet:
* Verta ulosteessa. Jos näkee kirkasta tai tummempaa verta, niin ei pidä luottaa siihen, että veri varmaankin tulee peräpukamista.
* Anemia. Jos kasvain sijaitsee paksunsuolen alkuosassa, ei tulekaan mitään näkyvää verta ulosteeseen. Kasvain kuitenkin vuotaa, ja vähitellen kehittyy raudanpuutosanemia. Anemia muuten oireettomalla iäkkäällä ihmisellä on aina epäillyttävä paksunsuolen syövän suhteen. Vaikka verta ei näy ulosteessa, on se osoitettavissa kemiallisella ulostetutkimuksella (mm Fecatest).
* Muuttunut suolen toiminta. Jos on ollut ummetusta 30 vuotta, niin ei tarvitse epäillä tätä tautia, mutta jos ummetus on alkanut 3 kuukautta sitten ja suoli on aikaisemmin toiminut normaalisti, niin asia on ihan toinen. Paksunsuolen syöpä voi aiheuttaa sekä ummetusta että ripulia.


Paksunsuolen syöpä colonoskoopin kautta katsottuna. On helppo ymmärtää, että tällainen kasvain vuotaa verta.

Kipu on itse asiassa aika harvinainen oire. Joskus taudin ainoana oireena voi olla epäselvät kuumeilujaksot.

Mitkä muut taudit voivat aiheuttaa samanlaisia oireita ja löydöksiä kuin tämä syöpälaji?

Näitä tiloja onkin aika monta:

* Divertikkelitauti, eli paksunsuolen umpipussitauti. Divertikkelit sijaitsevat useimmiten vasemmalla puolella vatsaa, ja ne saattavat joskus tulehtua, jolloin potilaalle tulee kipu ja verenvuotokin. Tulehtuneet suolen divertikkelit saattavat aiheuttaa tulehduksellisen "kasvaimen", jonka erottaminen pahanlaatuisesta kasvaimesta on vaikea. Joskus on pakko mennä leikkaukseen, vaikkei varmuudella tiedetä, onko kasvain todella pahanlaatuinen, vai hyvänlaatuinen tulehduksen aiheuttama. Joskus harvoin divertikkelitauti saattaa esiintyä myös oikealla puolella umpisuolen seudussa.

* Crohnin tauti saattaa aiheuttaa tulehduksellisen kasvaimen useimmiten umpisuolen (caecumin) seutuun, ja tästä voi myös esiintyä verenvuotoa.

* Umpisuolilisäkkeeseen liittyvät muutokset. Jos umpisuolitulehdus (appendiciitti) vahingossa jätetään leikkaamatta, niin siihen seutuun voi syntyä märkäpesäke (abscessi), jonka erottaminen pahanlaatuisesta kasvaimesta voi olla vaikea.

* Jotkut meillä Suomessa harvinaiset infektiot, kuten amebiaasi, saattaa aiheuttaa paksunsuolen tulehduksellisia tuumoreita.

Diagnostiikka

Miksi tämän taudin toteaminen mahdollisimman aikaisesessa vaiheessa on niin tärkeä?

Taudin ennuste on kokonaan siitä kiinni, ehtiikö tauti levitä ympäristään, ennen kuin se todetaan. Jos kasvain ei ole levinnyt mihinkään, se voidaan kokonaan poistaa, ja tämän jälkeen potilas elää vaikka satavuotiaaksi. Jos se on levinnyt - esimerkiksi maksaan tai keuhkoihin, mihin tämä kasvaintyyppi helpoimmin lähettää etäispesäkkeistä (ns metastaasseja), niin ei parantavaa hoitoa enää ole, vaan korkeintaan voidaan tautia jarruttaa.

Miten voidaan todeta tämä tauti aikaisessa vaiheessa?

Se ei ole helppoa. Jos tulee verta ulosteen mukana, on suhteellisen nopeasti (tarkoittaa muutaman viikon sisällä) hakeuduttava tutkimuksiin. Muutamassa maassa tehtään seulontatutkimuksia, eli yli 50-vuotialta kerätään ulostenäytteet, ja jos niissä on piilevää verta, suoritetaan jatkotutkimuksia.

Miten tämä tauti sitten todetaan?

Peräsuolisyöpä voidaan todetaan tutkimalla peräsuolta sormella, jonka päällä tietysti on liukasteella sivelty muovikäsine. Joka viidennes kolorektaalisyöpä voidaan todeta tällä yksinkertaisella menetelmällä, joka olisi tehtävä aina, jos potilas valittaa vatsavaivoja tai jos hän on nähnyt verta ulosteen mukana.


Peräsuolitähystys tehdään muovisella kertakäyttörektoskoopilla. Oikealla näkyy videokolonoskooppia, jolla voidaan tutkia paksusuoli kokonaisuudessaan.

Peräsuolen tähystys, rektoskopia, voidaan tehdä tavallisella lääkärinvastaanotolla, ja hyvin tehdyllä rektoskopialla saadaan kiinni selvästi yli kolmanneksen kolorektaalisyövistä.


Kasvain on monasti hyvin helppo nähdä röntgentutkimuksella.

Paksusuolisyöpää todetaan useimmiten paksusuolen röntgentutkimuksella (Kolografia) tai tähystyksellä (Kolonoskopia). Se, mikä menetelmä valitaan , riippuu mm paikkakunnan (tai sairaalan) tutkimuskapasiteetista ja potilaan iästä. Tähystys sopii paremmin nuoremmille, ja hyvin iäkkäille tavallinen röntgentutkimus on varmaan helpompi. Paksusuolitähystys on uudenaikaisten instrumentien ansiosta nykyään aikaisempaa helpompi tutkimus potilaalle, ja se on vähitellen korvaamassa röntgentutkimusta.

Voiko diagnoosiin päästä verinäytteillä?

Useimmiten ei. Tutkimus nimeltä CEA (CarcinoEmbryonaattinen Antigeeni) herätti suuria toiveita, koska se usein nousee, jos ihmisellä on paksunsuolen syöpä. Se onkin hyvä tutkimus erottamaan vaikeasti sairaita täysin terveistä, mutta tällä verimäärityksellä ei saada kiinni sitä suurta ja tärkeää osaa, nimittäin niitä, jotka ovat oireettomat, ja tauti on ihan alkuvaiheessa.

CEA on silti tärkeä tutkimus. Vakavasti sairaalla potilaalla se saattaa olla moninkymmenkertainen verrattuna normaaliarvoon, ja silloin paksunsuolen syövän mahdollisuus on todennäköinen. Sitä voidaan myös käyttää taudin seurannassa, eli jos CEA laskee normaaliin leikkauksen jälkeen, viittaa se siihen, että kasvain on saatu pois kokonaisuudessaan, ja jos se alkaa nousta, niin on pakko pelätä taudin uusiutumista tai leviämistä. Eräät muut tekijät, kuten tupakointi, saattaa lievästi nostaa CEA-arvoa.

Mikä on mahdollisen polyypin merkitys tässä yhteydessä?

Polyyppi on pieni useimmiten hyvänlaatuinen kasvain paksunsuolen limakalvossa. Niitä on kahta lajia, toiset ovat ns hyperplastiset polyypit, joista ei koskaan kehity syöpää, toiset ovat adenoomeja, joihin liittyy syövän vaara. Näitä kahta lajia voi erottaa ainoastaan mikroskoopilla, ja tämä takia otetaan aina koepaloja, jos suolessa todetaan polyyppi - parastahan se on jos polyyppi voidaan samalla poistaa.

Kuinka kauan kestää, kunnes polyypistä tulee syöpä?

Kauan. Pieni polyyppi eli adenoma saattaa kehittyä pahanlaatuseksi - mutta siinä menee aikaa, ehkä 10 tai 15 vuotta.

Paksusuolisyövän luokitus

Miten taudin eri vaikeusasteita tavataan luokitella?

Leikkaushoiton yhteydessä pyritään luokittelemaan tauti viiteen eri luokkaan. Se tosi-asia, mihin luokkaan potilas kuuluu, on olennaisen tärkeä ennustetta arvioitaessa.

Luokka 0
Tätä luokkaa kutsutaan myös "carcinoma in situ" tai "ca in situ". Pahanlaatuiset solut ovat näkyvissä mikroskooppisesti vain limakalvon pinnalla, eikä mitään leviämistä mihinkään ole tapahtunut. Tällaisen "ca in situ"-muutoksen erottaminen hyvänlaatuisesta muutoksesta on vaikea. Muutoksen poiston jälkeen potilaan ennuste on 100%-isen hyvä.

Luokka 1
Pahanlaatuinen kasvain rajoituu suolen sisäpintaan. Tätä luokkaa kutsutaan joskus Dukes A - paksusuolisyöpä, ja tässäkin ennuste on valtavan hyvä.

Luokka 2
Syöpä on levinnyt paksunsuolen ulkopuolle, muttei lähistöllä oleviin imurauhasiin. Tätä luokkaa kutsutaan myös Dukes B - paksusuolisyöväksi, ja tässä luokassa on jo ainakin pieni riski, että tauti on saattanut levitä pitemmälle.

Luokka 3
Tauti on levinnyt jo lähistöllä oleviin imurauhasiin, muttei ole levinnyt mihinkään muuhun elimistön osaan. Tätä luokkaa kutsutaan myös Dukes C syöväksi.

Luokka 4
Tässä luokassa pahanlaatuiset syöpäsolut ovat levinneet elimistön muihin elimiin, kuten keuhkoihin tai maksaan, ja ennuste on muita luokkia jo selvästi huonompi. Millään hoidolla ei tautia enää saada kokonaan pois. Tätä luokkaa kutsutaan myös Dukes D paksusuolisyöväksi.


Tyypilliset colonoskopianäkymät paksunsuolen syövässä.

Hoito

Mitkä hoitomuodot tulevat kyseeseen?

Kaikkia paksusuolisypäpotilaita voidaan hoitaa. Hoitomenetelmät voidaan jakaa kolmeen osaan:

* kirurginen hoito on ainoa, jolla voidaan tauti kokonaan parantaa, ja sen takia pyritään aina leikkaushoitoon, jos siihen suinkaan on edellytyksiä. Poistetaan kasvain riittävällä marginaalilla, ja useimmiten voidaan yhdistää terveen suolen päät, jolloin potilaalle ei tule mitään avannetta. Nykyään ei ole lainkaan harvinaista, että löydetään pahanlaatuinen tauti niin aikaisessa vaiheessa, että se voidaan poistaa tähystyksen yhteydessä - jolloin mitään varsinaista leikkausta ei tarvitakaan.

* sädehoito jolla voidaan hidastaa syövän kasvua ja hoitaa myös mahdolliset etäispesäkkeet. Varsinkin peräsuolisyövän hoidossa annetaan usein sädehoitoa ennen leikkaushoitoa, kasvaimen pienentämiseksi.

* solumyrkyt eli sytostaatit, jotka myös histastavat syövän kasvua.

Näiden hoitojen lisäksi voidaan toki hoitaa taudin aiheuttamia oireita, annetaan rautaa anemian hoitoon, annetaan sopivaa lääkitystä pahoinvoinnin estämiseksi, annetaan kipulääketta jos tarvitaan jne.

Ehkäisy

Voidaanko tätä tautia millään ehkäistä?

Runsaskuituisella ruokavaliolla voidaan ilmeisesti vähentää tämän taudin esiintymistä. Hyviä muita tapoja ei juuri ole. Tiedetään, että säännöllinen Aspirinin käyttö vähentää tämän taudin riskiä, mutta pelkästään sen takia ei kannata Aspiriinia syödä.

Ennuste

Minkänlainen on ennuste tässä taudissa?

Ennuste riippuu kahdesta tekijästä, potilaan iästä ja taudin levinneisyydestä. Jos tauti löydetään sen ollessa vielä 0- tai 1-luokassa, ennuste on normaali, eli potilas luultavasti elää ihan yhtä pitkään, kun jos tautia ei olisi ollut olemassakaan.Paksunsuolen syövän ennuste Suomessa naisilla ja miehillä. Ikä diagnoosihetkellä vaikuttaa ennusteeseen, mutta tärkein tekijä on se, onko tauti ollut paikallinen (lokalized) tai levinnyt (non-lokalized)

Syövän suhteen käytetään usein termi 5-vuotiseloonjääminen. Jos ihminen selviää 5 vuotta jonkun syöpätaudin kanssa, tarkoittaa se yleensä (muttei suinkaan aina), että hän on parantunut. Paksunsuolen syövästä selviää karkeasti ottaen joka toinen, mutta ennuste on toki paljon parempi, jos tauti diagnoosihetkellä ei ole levinnyt.

Ilmoitus:


Gastrolab Slide- Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


13 lokakuuta, 2011