the GASTROLAB Home Page in Finnish

GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Kun närästää
eli ruokatorven tulehduksesta

Närästys on yksi tavallisimmista ruoansulatuskanavasta peräisin olevista oireista. Lähes jokainen meistä on joskus potenut tätä vaivaa jossakin elämän vaiheessa. Närästys tai rinnanaluspoltto aiheutuu siitä, että mahalaukun limakalvon erittämä suolahappo pääsee ruokatorveen ja aiheuttaa siinä ärsytystä. Normaalisti mahanesteen sisältämä suolahappo pitäisi kulkea ohutsuoleen päin. Se, että neste kulkee väärään suuntaan kutsutaan refluksiksi, ja tästä johtuen ruokatorven tulehdus kulkee usein nimellä refluksitauti, jota nimitystä käytämme seuraavassa.

Lääketieteellisissä lehdissä käytetään monasti lyhennettä GORD tai GERD (Gastro OEsophageal Reflux Disease, eli tauti, joka johtuu mahalaukun ja ruokatorven välisestä refluksista.

Tavallisin ruokatorven tulehduksen syy on niin sanottu palleatyrä (hiatushernia, hernia hiati), jossa pieni osa mahalaukusta on työntynyt palleatason yläpuolelle, mikä huonontaa mahalaukun ylemmän sulkijalihaksen toimintaa.

Esiintyvyys

Tämä tauti on niin tavallinen, että on melkein "normaalia" että joskus esiintyy närästystä esim runsaan kahvinjuonnin jälkeen. Useimmilla vaivat ovat kuitenkin niin vähäisiä, ettei lainkaan tarvita lääkärin apua. Tähän vaivaan käytettiin ennen vanhaan soodaa, ja tämä tauti on tavallisin syy siihen, että apteekista ostetaan happoa neutraloivia käsikauppalääkkeitä. Noin 15% väestöstä potee näitä oireita ainakin viikoittain.

Taudin syyt

Refluksitaudin synnylle tarvitaan kaksi edellytystä. Toinen on mahalaukun tuottama ja erittämä suolahappo, toinen on huonosti toimiva ylempi mahaportti, jonka kautta hapan mahaneste pääsee ruokatorveen. Vaikka ihmisellä on selvä liikahappoisuus, niin hän ei saa mitään ruokatorven tulehdusta, jos ylempi mahaportti selviää tehtävästään estää hapon pääsy ylöspäin.


Klikkaa kuvaa niin saat suurennoksen!
Palleatyrä alhaalta eli mahalaukusta päin katsottuna

Palleatyrä on tavallisin syy siihen, että ylemmän mahaportin toiminta huononee. Palleatyrällä tarkoitetaan, että pieni osa mahalaukusta on työntynyt pallean yläpuolelle rintaonteloon. Ylempi mahaportti sijaitsee normaalisti palleatasossa, ja saa tukea pallealihaksesta, mutta kun on palleatyrä, niin mahaportti ei saa tukea, eikä selviä tehtävästään. Jos samalla mahalaukun ja vatsaontelon sisäinen paine nousee, saattaa refluksista tulla huomattavan runsas.

Seuraavat tekijät ovat näin ollen omiaan pahentamaan refluksitautia:
- tekijät, jotka lisäävät mahalaukun suolahapon eritystä.
- tekijät, jotka vähentävät ylemmän mahaportin voimaa
- tekijät, jotka nostavat mahalaukun ja vatsaontelon sisäistä painetta.

Suolahapon eritystä lisäävät stressi, kahvinjuonti ja tupakointi, lisäksi perinnöllisillä tekijöillä on tietty merkitys. Sen sijaan näyttää siltä, ettei Helicobacter pylori-infektiolla ole mitään merkitystä refluksitaudin synnyssä (tämä bakteerihan on mahahaavataudin tärkein syy). Alkoholinkäyttö ei sinänsä nosta suolahapon eristystä, mutta alkoholilla on limakalvoa ärsyttävä vaikutus, ja alkoholi saattaa vaikuttaa ylemmän mahaportin toimintaan.

Huonontuneen ylemmän mahaportin toiminnan tärkein syy on palleatyrä. Jotkut lääkkeet (mm Nitro) vähentävät ylemmän mahaportin voimaa, samoin eräät elintarvikkeet (suklaa, piparkakut) ja eräät nautintoaineet (kahvi, akoholi, nikotiini).

Kun ihminen seisoo, auttaa painovoima pitämään suolahapon mahalaukussa. Makuulla ollessa tämä vaikutus jää pois, samoin kun kumarrutaan eteenpäin. Tämän takia refluksivaivat saattavat olla erityisen hankalia makuulla ollessa tai kumartuessa - ja seisomaan nousu helpottaa.

Refluksitaudin tavalliset oireet

Närästys, rinnanaluspoltto ja happaman nesteen nousua suuhun ovat refluksitaudin tavalliset oireet. Vaikeassa ruokatorven tulehduksessa saattaa lisäksi tulla nielemisvaikeuksia - joko niin, että nieleminen aiheuttaa kipua, tai että ruoka tarttuu rintalastan taakse.

Lisäksi tässä taudissa on monia muita vatsaoireita, kipua ylävatsalla, röyhtäilyjä, ilmavaivaa, vatsan turvottelua, pahoinvointia ja jopa oksennuksia.

Epätavalliset oireet

Rintakipu ei ole harvinainen refluksitaudin oire. Se saattaa pahentua rasituksesta, ja Nitro saattaa auttaa, joten tämän rintakivun erottaminen sydänperäisestä rintakivusta ei ole helppo. Jos potilaalla on angina pectoris, ja jää vähäinenkin epäily, että kyseessä sittenkin voisi olla ruokatorviperäinen kipu, saattaa gastroskopia olla aiheellinen.

Yölliset refluksijaksot - jolloin hapan mahaneste saattaa nousta kurkkuun asti - voivat johtaa siihen, että potilaan hengitysteihin tulee hapanta mahanestettä. Potilas herää silloin voimakkaaseen yskänkohtaukseen. Jos tällaista tapahtuu usein, saattaa tästä tulla keuhkoputken krooninen ärsytystila, ja tämä saattaa myötävaikuttaa astmaattisiin oireisiin.

Kuinka saadaan diagnoosi?

Tärkein tutkimus on gastroskopia, jolla nähdään, onko potilaalla ruokatorven limakalvon tulehdus ja onko potilaalla palleatyrä. Jos ihmisellä on närästystä siinä määrin, että tulee tarvetta käydä lääkärissä, on gastroskopia varmaan aiheellinen, ja se saattaa olla ainoa tarpeellinen tutkimus.

Gastroskopialöydöksen perusteella ruokatorven tulehdus voidaan jakaa viiteen vaikeusasteeseen:

- Vaikeusaste 0: Ei tulehdusta. Ihmisellä voi olla hyvinkin selvät refluksivaivat, ilman että ruokatorvessa näkyy mitään tulehdusta. Jos on vaivoja ilman näkyviä muutoksia puhutaan monasti toiminnallisesta refluksivaivasta (Reflux like dyspepsia). Nämäkin vaivat ovat hyvinkin todellisia, eikä mitään kuviteltuja oireita!
- Vaikeusaste 1: Pitkittäin kulkevaa punoitusta ruokatorvessa, varsinkin sen loppuosassa.
- Vaikeusaste 2: Punoitus ja tulehdus ympäröi koko ruokatorven
- Vaikeusaste 3: Pinnalliset haavaumat (eroosiot) ruokatorven loppuosassa
- Vaikeusaste 4: Komplikaatiot, haava tai ruokatorven ahtauma.


Klikkaa kuvaa niin saat isomman kuvan!
Ruokatorven tulehdus eli refluksioesophagiitti, jossa nähdään ruokatorven alakolmanneksen alueella pitkittäin kulkevia pinnallisia haavaumia, ns eroosioita.

Ruokatorven röntgenkuvaus on helppo ja vaivaton tutkimus, jossa hyvin saatetaan nähdä esim. palleatyrä, mutta joka ei yleensä kerro mitään tulehduksen vakvavuudesta.

Lisätutkimuksena voidaan mitata ruokatorven pH vuorokauden ajan.Kun ihmisellä on refluksi, eli mahalaukun hapan neste pääsee nousemaan ruokatorveen, niin pH laskee, ja mittaamalla pH:n vuorokauden ajan saadaan jonkinlainen mitta siitä, kuinka useita ja kuinka pitkiä refluksjaksoja esiintyy. Potilas pitää kirjan oireistaan tämän vuorokauden aikana. Jos johonkin tiettyy ajankohtaan on esiintynyt selvä rintakipu, ja pH-mittauksessa samaan aikaan nähdään, että on refluksia, puhuu tämä sen puolesta, että rintakipu liittyy refluksitautiin.

Nykyisillä tutkimusvälineillä voidaan myöskin mitata paineolosuhteet ylemmän mahaportin ja ruokatorven alueella. Tästä voi olla suurta apua, kun halutaan tutkia ylemmän mahaportin toimintaa.

Hoito - mitä voi tehdä itse?

Refluksioireista kärsivä ihminen voi itse tehdä paljon vähentääkseen niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat taudin. Erityisesti voidaan tässä mielessä mainita:
- laihduttaminen (painon pudotus vähentää vatsaontelon ja mahalaukun sisäistä painetta, ja vähentää sillä tavalla refluksitaipumusta. Jo 5 kg:n painonpudotus saattaa aivan oleellisesti parantaa oireita, ja jos refluksioireisto on tullut iän mukana nousevan painon seurauksena, saattaa painonpudotus olla ainoa tarvittava hoito).
- kiristävien vaatteiden välttäminen (jos vyöllä vedetään vyötäröä solakaksi, niin vyön aiheuttama paine vaikuttaa myös mahalaukkuun, ja lisää refluksia. Monet tätä vaivaa potevat ovat huomanneet, että henkselit sopivat paremmin kuin vyö).
- kahvin, tupakoinnin ja alkoholinkäytön välttäminen! (Pari saunaolutta myöhään illalla pahentavat selvästi tästä taudista johtuvia yöllisiä refluksivaivoja).
- suurten aterioitten ja runsaan iltasyönnin ja -juomisen välttäminen - jos usein on yöllisiä vaivoja, voidaan nostaa sängyn pääpuolta 10 - 15 sentimetriä (pari tiiliskiveä tai tietosanakirjaa sängyn pääpuolen alle sopivat hyvin tähän tarkoitukseen, kallista erikoissänkyä ei tarvitse ostaa. Kun ihminen nukkuu tässä hiukan alaspäin kallistuvassa asennossa, painovoima vähentää refluksin esiintymistä - toki kaikki ihmiset eivät saa nukuttua sängyn ollessa näin pääpuolelta kohotettuna).

Lääkehoito

On olemassa kolme eri reseptivapaata lääketyyppiä, jotka soveltuvat lievän refluksitaudin hoitoon:

- algiinihappo (myydän käsikauppalääkkeinä nimillä GAVISCON) hyytelöityy mahalaukussa, ja kun tätä lääkettä ottaa ruoan päälle, niin se aika tehokkaasti estää happaman mahansisällön pääsyn ruokatorveen.

- antasidat (tunnetuin lienee NOVALUZID) neutraloivat suolahappoa

- H2-salpaajat, kuten ranitidiini RANIXAL ja famotidiini PEPCID DUO, vähentävät suolahapon eritystä noin 80 %. Nämä lääkkeet ovat nykyään reseptivapaat (mutta saattavat olla selvästi halvempia reseptillä ostettuina). Käytännössä tarvitaan kuitenkin aika pitkiä hoitoja, ja kun lääkkeet ovat melko kalliit, on varmaan hyvä saada niitä reseptillä, jolloin saa sairasvakuutuskorvausta.

Pahemman refluksitaudin hoitoon on olemassa tehokasta lääkitystä, joita nyt voi kokeilla ilman reseptiäkin:

- protoonipumppuinhibiittorit, niin sanotut PPI-lääkkeet (omepratsoli, LOSEC, esomepratsoli NEXIUM, omepratsoli, lantsopratsoli ZOLT ym ja pantopratsoli SOMAC). Nämä vähentävät suolahapon eritystä lähes 100%:sti, ja ruokatorven tulehdus rauhoittuu täysin muutaman viikon lääkehoidolla. Tauti tahtoo kuitenkin herkästi uusiutua lääkehoidon loppumisen jälkeen, ja käytännössä saatetaan usein tarvita hyvinkin pitkään lääkehoitoa. Kuten H2-salpaajat niin nämäkin lääkkeet ovat hyvin vaarattomia.

Kirurginen hoito

Jos nuorella ihmisellä on vaikeahko refluksitauti, joka pitkään vaatii säännöllistä lääkehoitoa, voi leikkaushoito olla aiheellinen. Leikkauksella, niin sanottu fundoplikaatio, tehdään ylempi mahaportti ahtaammaksi, jolloin happo ei enää pääse ruokatorveen. Leikkaushoidon tulokset ovat hyvät, joskaan ei 100%-iset. Leikkaus voidaan nykyään tehdä tähystysleikkauksena.

Refluksitaudin ennuste

Refluksitauti on useimmiten hyvin vaaraton. Monilla tämä tauti on tosin pitkäaikainen, ja aika ajoin selvästi haittaava, mutta sopivalla lääkityksellä ja elämänohjeilla sen kanssa tulee toimeen.

Refluksitaudin komplikaatiot

Tauti on useimmiten vapaa komplikaatioista.

Pitkään kestänyt refluksitauti saattaa kuitenkin aiheuttaa limakalvon arpimuutoksia, jotka vähitellen hiukan kutistuvat, jolloin ruokatorvi saattaa ahtautua. Tällöin voi olla vaikeata saada varsinkin kiinteä ruoka alas. Joskin ahtauma on ruokatorvea ympäröivän limakalvopoimun aiheuttama (Schatzkin rengas eli oesophageal web). Ahtaumaa voidaan hoitaa gastroskopian yhteydessä, jolloin viedään ilmapalloa muistuttava intstrumentti ahtauman kohdalle, ja puhalletaan ilmapallo täyteen.

Kroonisen refluksitaudin seurauksena ruokatorven limakalvo saattaa muuttua mahalaukun limakalvoa muistuttavaksi. Tämä komplikaatio, joka tunnetaan Barretin ruokatorven nimellä, on harvinainen, ja siihen liittyy pieni pahanlaatuisen kasvaimen kehittymisen riski.

Yhteiskunta ja refluksitauti

Yhteiskunnan tehtävä on tukea niitä yhteiskunnan jäseniä, jotka kärsivat taudin aiheuttamasta vahingosta. Suomessa Sairasvakuutus korvaa noin 42% lääkkeiden hinnasta. Eräät refluksitaudin hoitoon käytetyt lääkkeet ovat varsin kalliit, jolloin potilaan vuosittaiset kustannukset saattavat nousta yli 500 Euron, ja Sairasvakuutus korvaa tätä ylittävän osan kokonaan. Toisaalta eräät tehokkaat PPI-lääkkeet ovat viimeisten vuosien aikana huomattavasti halventuneet. Halvin Zolt maksaa vain noin 10 Euroa/100 kapselia, ja tällainen pakkaus riittää yli 3 kk. Tutkimuskulut korvataan myös osittain, ja jos sairaalahoito on tarpeen (mikä se onneksi harvoin on tässä taudissa), vastaa yhteiskunta sairaalalaitoksen kautta kustannusten suurimmasta osasta.

Refluksitauti on harvoin niin vaikea, että sairasloman tai eläkkeen tarvetta syntyisi sen perusteella. Näissä harvoissa tapauksissa Sairasvakuutus vastaa päivärahoista ja Kansaneläkelaitos ja muut eläkelaitokset eläkkeistä.

Refluksitauti saattaa sen ollessa aktiivinen vaikuttaa kykyyn suoriutua asevelvollisuudesta, ja tätä sairastavan on syytä mainita tästä kutsunnassa.

Ilmoitus:


Gastrolab Slide- Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


10 joulukuuta, 2011