GASTROLAB Maha-Suoli-Sanakirja

GASTROLAB Maha-Suoli-Sanakirja

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

S

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sanakirjan indeksi-sivu
Gastrolab Pääsivu

S (Abbr) Seerumi. Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Sa (Abbr) Sylki (Saliva) Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Saarekesolukasvain Haimassa sijaitseva hormooneja tuottava kasvain, esim insulinooma, insuliinia tuottava kasvain.

Saccharomyces boulardi Eräs hiivalaji, jota kylmäkuivattuna käytetään ripulin oireenmukaiseen hoitoon sekä antibioottihoitoon liittyvän ripulin ennaltaaehkäisyyn ja hoitoon. Tuotenimi Suomessa: Precosa. Tavallinen annostus on 500 mg kahdesti päivässä.

Sacrocystis Alkueläin, joka saattaa aiheuttaa ihmiselle ripulitaudin, joka immunopuutteisilla (esim AIDS-potilaat) voi olla pitkittynyt. Diagnoosia voidaan vahvistaa ulosteen värjäysmenetelmällä.

Salping- (Pre) Munanjohtimeen liittyen

Salpingiitti Munanjohtimen tulehdus. Akuutissa bakteerien aiheuttamassa salpingiitissa oireet saattavat muistuttaa appendisiittia. Salpingiitin aiheuttaman munajohtimen arpimuutokset saattavat aiheuttaa lapsettomuutta.

Salpingo-ooforiitti Munajohtimen ja munasarjan tulehdus. Vrt salpingiitti.

Salpinx (Lat) Munajohdin

Salvage treatment "Pelastava hoito", mahdollisimman tehokas hoito jota annetaan esim. HIV-potilaalle jos potilas on tullut hoitoon taudin vakavassa myöhäisvaiheessa.

Sanatorio Hoitolaitos tai sairaala, yseenäs pitkäaikaissairaiden hoitoa (tuberkuloosi- tai lepra-potilaita) varten, parantola.

Sangui- (Pre) Vereen liittyen


Sappikivi sappirakossa, ultraäänikuva
Sappikivi Sappirakossa tai sappiteissä sijaitseva konkrementti, joka koostuu sappipigmenteistä, kalciumsuoloista tai kolesterolista. Sappikivi saattaa aiheuttaa kivuliaita sappikohtauksia, sappirakon tulehduksia (kolekystiitti) tai sappiteiden tukoksia, jonka seurauksena potilas tulee ikteeriseksi. Hoito on yleensä kirurginen, sappirakkoa voidaan nykyään poistaa laparoskooppisesti.

Sappirakko Päärynänmutoinen noin 6 - 10 cm pitkä rakko, joka sijaitsee heti maksan oikean lohkon alapuolella. Sappi muodostuu maksassa, ja siirtyy sitten sappiteiden kautta sappirakkoon, jossa se varastoituu. Kun ihminen syö, muodostuu kolekystokiniini-niminen hormooni pohjukaissuolessa, ja tämän hormoonin vaikutuksesta sappirakko sitten supistuu, jonka seurauksena sappineste valuu pohjukaissuoleen, jossa se osallistuu ravintoaineiden pilkkomiseen.

Sarkoidoosi Niin sanottu granulomatoottinen tulehdus, joka saattaa esiintyä useassa elimessä. Tavallisin esiintymispaikka on keuhkot, mutta tauti saattaa löytyä maksasta, ihosta, imusolmukkeista, pernasta ja silmästä. Taudin syy on tuntematon, ja sen esiintyvyys Suomessa on noin 15 tapausta 100.000 asukasta kohti. Varsinkin ihosarkoidoosi on kuvattu esiintyvän keliakian yhteydessä. Tauti paranee usein itsestään, vakavat tapaukset hoidetaan kortisonilla.

Sarkooma Eräistä kudoksista (mm luu, rusto, sidekudos tai verisuonet) lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain.

SARS Severe acute respiratory syndrome, eli vaikea äkillinen hengitystieoireyhtymä, vaikea ilmeisesti viruksen aiheuttama keuhkokuume, joka alkanut levitä epideemisenä Kiinassa ja Hongkongissa syksystä 2002 lähtien. Tautiin ei ole olemassa mitään parantavaa hoitoa, mutta useimmat sairastuneet toipuvat itsestään, muutamassa prosentissa tapauksissa tauti johtaa kuolemaan. SARS-epidemian takia pyritään rajoittamaan matkustamista alueilla, jossa tauti esiintyy.

SC (Abbr) Subcutaneously, eli ihon alle (esim injektio)

SCFA (Abbr) Short Chain Fatty Acids, eli lyhytketjuiset rasvahapot.

Schillingin koe Testi jolla selvitetään B12-vitamiinin imeytyminen. Jos potilas sairastaa pernisiöösiä anemiaa, niin imeytyminen on selvästi huonontunut.

Schirmer´in testi Kyynelvirtauksen mittaamiseen käytetty menetelmä, joka on tärkeä mm Sjögren´in oireyhtymän diagnostiikassa. 25 millimetriä pitkä suodatinpaperinpalanen asetetaan toisesta päästään juuri alaluomen sisäpuolella, ja 5 minuutin jälkeen mitataan, kuinka pitkä osa paperista on kostunut kyynelnesteestä. Jos arvo on alle 5 millimetriä viittaa löydös alentuneeseen kyynelvirtaukseen, ja jos arvo on 2 millimetriä tai alle löydös on varsin diagnostinen viitaten Sjögren´in oireyhtymään.

Schistosoma Mato, ns imumato, joka saattaa aiheuttaa ihmiselle infektion, schistosomiaasia. Katso Skistosomiaasi.

Schistosoma japonicumAasian itäosissa esiintyvä mato, joka aiheuttaa skistosomiaasi-nimistä tautia, katso Skistosomiaasi.

Schistosoma mansoniKeski- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa ja Lähi-idässä esiintyvä mato, joka aiheuttaa skistosomiaasi-nimistä tautia, katso Skistosomiaasi.

Schistosomiasis (lat) Halkiomatotauti, Skistosomiaasi

Schwachmannin oireyhtymä Hereditäärinen tauti, jonka pääasialliset manifestaatiot ovat haiman tuottaminen ruoansulatusentsyyminen puute (jonka seurauksena syntyy ripuli ja alentunut pituuskasvu lapsilla), neutropenia (jonka seurauksena infektioherkkyys on suurentunut) luustomuutoksia ja joskus anemia ja trombosytopenia. Haimaentsyymejä käytetään hoidossa ja mahdolliset infektiot hoidetaan aktiivisesti, jolloin ennuste voi olla aika hyvä.

Scler- (Lat, Pre) Kova, esim scleroderma, ihotauti jossa iho on kova


ScopeGuide

ScopeGuiden näytöstä selviää endoskoopin kulku paksusuolessa
ScopeGuide on Olympuksen kehittämä uusi laite, joka näyttää kolonoskoopin kulku ja sijainti vatsaontelossa paksusuolen tähystyksen aikana, mikä selvästi helpottaa ja nopeuttaa tutkimuksen läpivientiä. Laite mittaa kolonoskoopista lähtevä magneettikenttä lautasenmallisen antennin avulla. Röntgensäteitä ei tässä tutkimuksessa käytetä eli se on potilaalle vaaraton.

Se (Abbr) Erite (Secretion). Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Secundus (Lat) Toinen

Sedaatio Rauhoittaminen, esim rauhoittavan lääkkeen anto ennen toimenpidettä

Sedatiivi Rauhoittava lääke

SeHCAT Testi jossa käytetään Seleeni-75 radio-isotoopilla merkitty synteettistä sappihappoa sen mittaamiseksi, kuinka paljon sappihappoja menetetään ns enterohepaattisesta kierrosta. Tätä testiä käytetään mm silloin kun epäillään sappihapporipulia.


Seilin saaren pieni hautausmaa
Seili Pieni saari Nauvon saaristossa Turun edustalla jossa vuosina 1622 - 1785 toimi leprasairaala. Ruotsiksi Själö. Sairaalan rakennukset eivät ole enää olemassa, mutta saarella on sairaalanaikainen puukirkko, rakennettu vuonna 1733. Valokuva: Torbjörn Nikus

Sekundaarinen Toissijainen, jonkun toisen vaikutuksen tai taudin aiheuttama. Sekundaarinen tauti on siis toisesta taudista johtuva (seurannais-)tauti.

Semel (Lat) Kerran. Lääkmääräyksessä käytetään merkintä iter semel, kerran uusiuttu

Semi (Lat, Pre) Puoli

Sengstaken-Blakemore Ilmapallomainen letku, jota käytetään ruokatorven variksvuotojen tamponaatioon.

Senna Yrttivalmiste, jota käytetään ummetuksen hoitoon yleensä teen muodossa. Sennatee on kasviuute kasveista Cassia angustifolia ja Cassia acutifolia, jotka kasvavat Intiassa ja Egyptissä. Koska senna on luontaisvalmiste, sitä pidetään yleensä vaarattomana. Sennan pitkäaikainen käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa tiettyä riippuvuutta ja aiheuttaa usein ns paksunsuolen melanoosi (katso melanoosi). Melanoosi on sinänsä vaaraton, mutta viime aikoina on esitetty, että siihen saattaisi liittyä hiukan kohonnut paksusuolen syövän riski.

Sepsis Bakteerin aiheuttama vakava infektio, johon liittyy elimistön reaktioita kuten sydämen tiheälyönteisyys, hengitystaajuuden kasvu ja kuume. Sepsiksessä voidaan usein osoittaa bakteerikasvua itse veressä, bakteriemia. Vakavaan sepsikseen liittyy yhden tai useamman elimen (esim maksan tai munuaisten) toimintahäiriötö.

Septicaemia Sepsis

Septinen (Adj) Sepsikseen liittyvä, esim septinen shokki, sepsiksen aiheuttama shokki.

Sequela Tauti tai tila joka on toisen taudin tai tapaturman seuraus.

SERM (Abbr) Selektiivinen Estrogeeni-Reseptorin Muunteliija, eli lääke joka vaikuttaa estrogeenireseptoreihin. Uusi osteoporoosilääke raloksifeeni on tyypillinen tällainen.

Setilistaatti Tulossa oleva laihtutuslääke, jonka vaikutusmekanismi on sama kuin orlistaatti (Xenical), eli se vähentää rasvan imeytymistä ohutsuolessa estämällä lipaasi-entsyymin toimintaa.

Sfinkter Sulkija, sulkijalihas

Sfinkter ani interna Sisempi peräaukon sulkijalihas

Sfinkter ani externa Ulompi peräaukon sulkijalihas

Sfinter Oddi Sappi-ja haimatiehyen pohjukaissuoleen vievää aukkoa ympäröivä sulkijalihas

Sfinkteri Sulkija, sulkijalihas. Ruoansulatuskanavassa on monta sfinkteriä. Tärkeimmät ovat LOS (Lower Oesophageal Sphincter, USA:ssa käytetään lyhenne LES, Lower Esophageal Sphincter), Sphincter Prepylori (mahalaukun lihasrengas pyloruksen edessä), Sphicther pylori (Pyloruksen lihasrengas), Sphincter Oddi (sappi- ja haimatiehyen aukkoa ympäröivä lihasrengas, kulkee myös nimellä Sphincter of Oddi), Sphincter anii interna ja externa (peräaukon lihasrenkaat). Katso myös Sphincter.

Sfinkterotomia Sulkijalihaksen katkaisu

Short Bowel Syndrome Lyhytsuolisyndrooma, eli laajan (ohut-)suolen poiston jälktila, jossa jäljelle jäänyt suoli ei ole riittävän pitkä suoriutuakseen nesteen ja ravinnon imetymisestä.

Sibutramiini Uusi sentraalisesti vaikuttava laihdutuslääke. Vaikutusmekanismi on noradrenaliinin ja serotoniinin takaisinoton estäminen, eli vaikutusmekanismiltaan tämä lääke muistuttaa uusia masennuslääkkeitä- Noin joka kolmas laihduttaja onnistuu tämän lääkkeen ansiosta laihtumaan 10% tai enemmänvuoden hoidon aikana. Tämän lääkkeen vasta-aiheita ovat mm psyykkinen sairaus, sydänsairaus ja aivoverensuonisairaus. Suomessa tämä lääke on tullut markinoille vuonna 2001, tuotenimi Reductil. Lääkkeen myynti on ainakin väliaikaisesti lopetettu koko EU:n alueella tammikuussa 2010 sydän- ja verisuonimoplikaatiotten takia.

Sicca complex Kuiva suu ja kuivat silmät, Sjögren´in oireyhtymän tyypillinen manifestaatio.

Siccus, sicca (Lat) Kuiva

Sideropenia Raudanpuutos

SIED (Abbr) Sociedad Interamericana de Endoscopia Digestiva (Inter-American Digestive Endoscopy Society)

Sigma Kreikan kielen s-kirjainta vastaava kirjain


Sigmasuoli
Sigmasuoli Vemmelsuoli, katso sigmoideum

Sigmoideum Vemmelsuoli, paksusuolen S-muotoinen osa joka sijaitsee vasemmalla puolella alavatsaa paksusuolen laskevan osan ja peräsuolen välillä. Sigmoideum on divertikkelitaudin tavallisin lokalisaatio.

Signum (Lat) Merkki

Simetidiini (cimetidin) Ensimmäinen laajaan käyttöön tullut histamiini2-reseptoriantagonisti. Lääke vähentä mahalaukun suolahapon eritystä ja soveltuu sen takia niiden tautien hoitoon, jotka liittyvät liikahappoisuuteen. Lääke tuli Suomeen nimellä Tagamet vuonna 1978 ja merkitsi suurta edistysaskelta mahahaavataudin hoidossa. 80-luvun alkupuolella Tagamet oli maailman eniten myytyjä lääkkeitä. Nykyään simetidiinin käyttö on vähäinen, sitä ovat syrjäyttäneet uudet tehokkaat lääkkeet joilla on vähemmän sivuvaikutuksia.

Simplex (Lat) Yksinkertainen

Simplus (Lat) Yksinkertainen

Sinus pilonidalis Pakaravaossa sijaitseva ihon alle työntyvä yksi- tai monihaarainen fisteli eli käytävä. Tauti on tavallisempi miehillä ja syvä, karvainen pakaravako altistaa siihen. Hoito on kirurginen.

Sister Joseph's nodule ("Sisar Josephin kyhmy") Syövän (yleensä maha- munasarja- haima tai suoli-syvän) aiheuttama etäpesäke navassa. Sisar Mary Joseph työskenteli Mayo-kliniikassa vuosina 1890 - 1915, ja hänen tehtäviin kuului valmistaa potilaita leikkaukseen. Kun hän pesi potilaitten mahaa hän saattoi huomata kyhmyn navassa, ja näillä potilailla todettiin sitten leikkauksessa pitkälle edennyt syöpätauti.

Sitofobia Syömispelko, joka esimerkiksi saattaa esiintyä jos on tauti, joka aiheuttaa kipua syömiseen liittyen.

Sjögren, Henrik (1899 - 1986) Ruotsalainen silmälääkäri ja professori, joka vuonna 1933 väitöskirjassaan "Zur Kenntnis der Keratoconjunctivitis Sicca" on kuvannut oireyhtymää joka sitten on saanut kantaa hänen nimeään. Henrik Sjögren toimi Jönköpingin silmäosaston johtavana lääkärinä. Hän sai kunniaprofessorin nimen Göteborgin yliopistossa vuonna 1961.

Sjögrenin oireyhtymä Krooninen ns autoimmuuni tulehdustauti, jonka tyypillset piirteet ovat vähentynyt syljen ja kyynelten eritys. Suuri osa potilaista sairastaa myös nivelreumaa tai joku muu sidekudostauti. Keliakiassa Sjögrenin oireyhtymän esiintyvyys on koholla. Tauti esiintyy useammin naisilla kuin miehillä.

Skistosomiaasi Schistosoma-madon aiheuttama infektio. Madon toukat voivat tunkeutua terveen ihon läpi josta ne leviävät suolistoalueen laskimoihin, jossa ne voivat aiheuttaa tulehdusreaktiota. Infektio on hyvin tavallinen trooppisessa ilmastossa. Hoitona käytetään pratsikvanteli-nimistä lääkettä. Synonyymit: bilhartsioosi, halkiomatotauti.

Sklerosoiva kolangiitti (PSC, Primary Sclerosing Cholangitis) Sappiteiden krooninen tulehdus, joka vauroittaa ja ahtauttaa sappiteitä. Taudin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta se liittyy useimmiten (noin 80%) kroonisiin inflammatorisiin suolistosairauksiin, esim ulseratiiviseen koliittiin. Hoitona käytetään ursodeoksikoolihappoa. Tauti saattaa johtaa maksakirroosiin ja maksan vajaatoimintaan, jolloin maksansiirto voi tulla aiheelliseksi. Tautiin liittyy suuresti kohonnut riski sairastua sappiteiden syöpään, kolangiokarsinoomaan.

Skopia Tähystus, esim gastroskopia, mahalaukun tähystys

SLE Systemic Lupus Erythematosus, eli hajapesäkkeinen punahukka, joka on tyypillinen sidekudoksia vahingoittava autoimmuunitauti.

Smalltalk Kevyt jutustelu

SMAS (Abbr) Superior Mesenteric Artery Syndrome, katso Arteria Mesenterica Superior-Syndroma

Solunsalpaaja Sytostaatti, syövän hoidossa käytetty lääke, solumyrkky

Soma (Gr) Keho, ruumis

Somaattinen Ruumiiillinen, ruumiseen (somaan) liittyvä

Somatisaatio Psyykkisen taudin ilmeneminen ruumiillisina oireina.

Somatostatiini Ruoansulatuskanavassa muodostuva hormooni, joka estää ns neuroendokriinisten solujen kasvua ja hormoonituotantoa. Somatostatiinityyppisiä lääkkeitä on kehitetty mm karsinoidikasvainten hoitoon, ja niillä (mm oktreotidi, lanreotidi) vähentävät tämän taudin oireita noin 70%:lla potilaista.

Somatostatinooma Somatostatiini-hormoonia tuottava ns endokriininen kasvain, joka yleensä sijaitsee haiman alueella. Tämän harvinaisen kasvaimen aiheuttamat tyyppioireet ovat sappikivet, rasvaripuli, huonontunut sokeritasapaino ja hapoton mahalaukku. Kasvain on lähes aina pahanlaatuinen ja löytyy harvoin ennenkuin se on jo aiheuttanut etäpesäkkeitä.

Somatotropiini Kasvuhormooni

Sorafenibi Maksasyövän hoitoon tarkoitettu lääke, jota myydään nimellä Nexavar. Tavallisin haittavaikutus on kämmenien ja jalkapohjien ihomuutokset ja lievä tai keskivaikea verenpainetauti. Lääke ei paranna maksasyöpää mutta histastaa taudin etenemistä ja pidentää elossaoloaikaa. Lääke on ainoa maksasyöpään tehoava lääke ja sitä käytetään myöskin munuaissyövän hoidossa.

Spasmi Kouristuksenomainen supistuminen esim suolessa tai sappirakossa

Spasmus (Lat) Spasmi, kouristus

Spasmus canalis analis Peräaukon kouristus

Spasmus oesophagi diffusa Ruokatorven kouristelu

Spelt (Tricium spelta) Vehnän sukuinen viljakasvi, jota käytetään leivonnassa runsaasti mm Saksalla. Spelt-vehnä sisältää gluteenia, eivätkä spelt-tuotteet näin ollen sovi keliaakikon ruokavalioon..

Sphincter Sfinkteri, kreikan sanasta sphinkter, "se joka tiiviisti sulkee". Katso Sfinkter

Sphincter ani externa Ulompi peräaukon sulkijalihas

Sphincter ani interna Sisempi peräaukon sulkijalihas

Sphincter of Oddi Sappitien ja haimatien pohjukaissuoleen vievää aukkoa ympäröivä sulkijalihas.

SpiraaliTT Tietokonetomografia, eli viipalekuvaus, jossa kuvien tarkkuutta ja kuvantamisen nopeutta saadaan parannettua uudella tekniikalla.

Spontaanisti Oma-aloiteeisesti, itsestään, esim taudin spontaani paraneminen

Spontaneuous bacterial peritonitis ´Bakteeri-infektion aiheuttama peritoniitti eli vatsakalvon tulehdus joka esiintyy maksakirroosipotilailla joilla on askites, ilman että infektioporttia voidaan osoittaa. Peritoniitti on useimmiten Gram-negatiivisen suolistobakteerin aiheuttama. Ennuste on aika huono paljolti perustaudista johtuen.

Splen (Lat) Perna

Splenomegalia (lat) Normaalia suurempi perna

SSAT (Abbr) Society for Surgery of the Alimentary Tract

St (Abbr) Mahaneste. Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Status Kliininen tutkimus, tila

Steatorrhea Rasvaripuli. Syynä useimmiten ravinnon rasvan puutteellinen imeytyminen, jonka takia ulosteessa on rasva.

Stenosis (Lat) Stenoosi, ahtauma

Steroidiulcus Maha- tai pohjukaissuolihaava, joka manifestoituu steroidi- (kortisoni-) hoidon aikana, ja jossa voidaan epäillä että lääkitys on etiologinen tekijä.

Stomach (Eng) Mahalaukku

Stool (eng) Uloste

Stooma Leikkauksella tehty keinotekoinen avanne. Ileostooma on ohutsuoliavanne, kolostooma on paksusuoliavanne.

Stressiulkus Usein vuotava mahahaava, joka syntyy vaikean ruumiillisen taudin (kuten laajat palovammat, bakteerin aiheuttama septinen shokki) seurauksena. Stressiulkus voi olla hengenvaarallinen, ja nykyään pyritään ennalta ehkäisevään hoitoon tilanteissa, jossa stressiulkuksen vaara on olemassa.

Stridor Ääni joka kuuluu sisäänhengittäessä ja joka johtuu ylempien ilmateiden ahtaumasta, useimmiten larynksin alueella.

Striktuura Ahtauma jossakin elimistön luonnollisessa kanavassa, esim ruoansulatuskanavassa ja virtsateissä. Striktuuran syy voi olla esim haavan aiheuttama arpimuutos tai kasvain.

Strongyloides stercoralis Suolimato, tavallinen trooppisessa ja subtrooppisessa ilmastossa. Mato on pieni parin millimetrin pituinen sukkulamato, joka toukkana voi tunkeutua ihmisen ihon läpi ja joka kolonisoi ihmisen ohutsuolta. Infektio on usein oireeton mutta siihen voi liittyä vatsakipua, oksentelua ja ripulia sekä laihtuminen.

Strongyloidiaasi Strongyloides stercoralis-madon aiheuttama infektio.

Sub- (Lat, Pre) Alla, esim subkutaaninen, ihonalainen

Subitus (Lat) Äkillinen, esim Mors subitum, äkillinen kuolema

Subkliininen Tauti joka on niin lievä ettei se vielä aiheuta kliinisesti todettavissa olevia oireita.

Suisidi Itsemurha

Sukralfaatti Lääke, jota käytetään mahakatarrin ja mahahaavan hoitoon. Sukralfaatti, joka on sakkaroosin aluminiumsuola, neutraloi mahalaukussa olevaa suolahappoa ja suojaa limakalvoa paikallisesti. Ummetus ja pahoinvointi ovat tavallisimmat haittavaikutukset.

Suolinkainen Eräs maailman tavallisimpia suolistomatoja, Ascaris lumbricoides. Katso Askariaasi

Suolistofloora Ruoansulatuskanavan bakteerikasvu. Ruoansulatuskanavassa elää 400 - 500 erilaista bakteeria, ja bakteerien kokonaislukumäärä on noin 100.000 miljardia. Tätä voidaan verrata esimerkiksi elimistömme kokonaissolumäärään joka on noin 10.000 miljardia, tai ihossamme olevaan bakteerien lukumäärään, joka on vain noin 1000 miljardia. Suoliston bakteerikasvulla on suuri mutta osittain vielä tuntematon merkitys suoliston toiminnassa.Suomen Keliakialiiton toimiston osoite on Hammareninkatu 7, 33100 Tampere
Suomen Keliakialiitto on Suomen noin 30 keliakiayhdistyksen katto-organisaatio, ja sitä on perustettu Helsingissä vuonna 1991. Liiton kotipaikkakunta on Tampere. Liiton (ja paikallisyhdistysten) jäsenmäärä oli syksyllä 2006 noin 18.000. Keliakialiiton tärkein tiedotuskanava on sen julkaisema neljästi vuodessa ilmestyvä Keliakia-lehteä.

Suomen Keliakiayhdistys perustettiin Helsingissä 19.10.1976 tavoitteena että se voisi toimia keliakiaa sairastavien potilasjärjestönä. Yhdistyksen ensimmäsenä puheenjohtajana toimi Pertti Ingervo. Kun Suomeen sitten oli perustettu lukuisia paikallisyhdistyksiä heräsi ajatus liiton perustamisesta, ja Suomen Keliakialiitto perustettiin syksyllä 1991. Tämän jälkeen Suomen Keliakiayhdistys kävi tarpeettomaksi, ja sen toiminta lopetettiin vuonna 1993.

Superior Mesenteric Artery Syndrome (SMAS), katso Arteria Mesenterica Superior-Syndroma

Suppositori Peräpuikko

Supra- (pre) Yläpuolella

Suspicio (Lat) Epäily

Sustained Viral Response (SVR) , Onnistuneen hoidon jälkeinen pysyvä virusnegatiivisuus. Tätä termiä käytetään erityisesti C-hepatiittihoidon tuloksen arvioinnissa.


Nanna Svartz
Svartz, Nanna (1890 - 1986) Lääkäri, Ruotsin ensimmäinen naispuolinen lääketieteen professori, joka vuosina 1938 - 1957 työskenteli Tukholman Karolinska institutetissa, missä hän teki tutkimustyötä koskien reumatauteja ja kroonisia tulehduksellisia suolistotauteja. Professori Svartzia tunnetaan eniten sulfasalatsiinin keksimisesta. Tämä lääke, jota otettiin käyttöön vuonna 1939, on edelleen yksi tärkeimpiä lääkkeitä näiden tautien hoidossa. Prof Svartz toimi pitkään marsalkka Mannerheimin henkilökohtaisena lääkärinä, ja oli hänen kuolinvuoteella 1951 Lausannessa. Vuonna 1961 Nanna Svartz vieraili Moskovassa, ja tällöin hänelle kerrottiin että Raoul Wallenberg edelleen oli elossa ja hoidossa neuvostoliittolaisessa mielisairaalassa. Ruotsin Reumaliitto ja Pharmacia-Upjohn jakavat Nanna Svartzin nimeä kantavan tutkijapalkinnin. Nanna Svartz on haudattu Västeråsissa.

SVR (Abbr) Sustained Viral Response, eli onnistuneen hoidon jälkeinen pysyvä virusnegatiivisuus. Tätä termiä käytetään erityisesti C-hepatiittihoidon tuloksen arvioinnissa.

Syklofosfamidi Solumyrkkky (sytostaatti). Ns alkyloiva aine, joka vaikuttaa solun DNA:han. Käytetään useiden syöpäkasvainten hoitoon, myös lymfooman hoitoon. Tavallisimmat sivuvaikutukset ovat leukopenia, trombosytopenia, hiusten lähtö ja pahoinvointi. Preparaattinimi Suomessa mm Sendoxan.

Syn- (pre) Yhdessä, liitto

Syndrooma Oireyhtymä

Systiserkoosi Matorakkulatauti, Taenia solium-madon aiheuttaman infektion komplisoitunut muoto. Katso Taenia solium

Sytostaatti Solunsalpaaja, syövän hoidossa käytetty lääkeaineryhmä

Syömishäiriö Varsinkin nuorilla esiintyvä psyykkinen ja ruuumillinen oireyhtymä, johon tyypillisesti liittyy poikkeava syömiskäyttäytyminen. Anoreksia nervosa (laihuushäiriö), jossa alentunut ravinnonsaanti voi johtaa vaikeaan aliravitsemukseen, ja bulimia (ahmimishäiriö), jossa hallitsematon ruoan ahminta johtaa liikalihavuuteen, ovat kaksi tavallisinta syömishäiriötä. Tri Steven Bratman, USA, on vuonna 1997 tunnistanut uuden syömishäriiön muoto, ortoreksia nervosa, jossa tunnusomaisena piirteenä on poikkeavan vahva pakonomainen tarve syödä vain terveellistä ruokaa.

Syöpä Pahanlaatuinen (maligni) kasvain, joka syntyy siitä, että sairaat solut jakautuvat hallitsemattomasti. Syöpäkasvain vahingoittaa ympäröivät kudokset kasvatessaan. Syöpäsolut saattavat levitä paikallisesti tunkeutumalla viereisiin kudoksiin, ja ne voivat levitä myös imusuonien ja verisuonien välityksellä ja aiheuttaa uusia kasvaimia (etäpesäkkeitä, metastaasseja) muualla elimistössä. Ruoansulatuskanavan tärkeimmät syöpätaudit ovat ruokatorvisyöpä, mahasyöpä, maksasyöpä, haimasyöpä, paksusuolisyöpä ja peräsuolisyöpä.

Syöpämerkkiaine Tuumorimarkkeri. Voidaan määrittää verestä, virtsasta tai kasvainkudoksesta, ja voidaan käyttää mahdollisen syöpätaudin diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Tunnetuimmat syöpämerkkiaineet ovat AFP, jota käytetään maksasyövän selvittelyssä, CEA, jota käytetään paksu- ja peräsuolen syövän selvittelyssä, sekä Ca 19-9, jota käytetään haimasyövn selvittelyssä. PSA on tyypillinen eturauhassyövän erittämä syöpämerkkiaine.


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


May 10, 2007