the GASTROLAB Home Page in Finnish

Gastrolab
Maha-Suoli-
Sanakirja

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

GASTROLAB Maha-Suoli-Sanakirja

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sanakirjan indeksi-sivu
Gastrolab Pääsivu

P (Abbr) Plasma. Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Pa (Abbr) Haimaneste. Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

PAD (Abbr) Patologisanatominen diagnoosi. Käytännössä PAD:llä yleensä tarkoitetaan kudosnäytteen eli biopsian mikroskooppisen tutkimuksen tulos.

Paediatria (Lat) Lastentautioppi

Painoindeksi Henkilön paino (kg) jaettuna pituuden neliöllä (m x m). Painoindeksistä käytetään lyhenne BMI, Body Mass Index. BMI 25 kg/m2 pidetään normaali- ja liikapainoisen rajana. Jos BMI on välillä 25 - 30 puhutaan liikapainoisuudesta tai lievästä lihavuudesta. BMI yli 30 kg/m2 tarkoittaa että ihminen on lihava. Monien tautien esiintyminen korreloi BMI-arvoon, korostaen laihduttamisen merkitystä näiden tautien hoidossa.

Slideshow:

Klikkaa kuvaa!
Syöpäkasvain paksusuolen alkuosassa


Pahanlaatuinen paksusuolen kasvain
Paksusuolen syöpä (carcinoma coli) on ruoansulatuskanavan tärkein syöpämuoto. Suomessa taudin ilmaantuvuus on yli 20 uutta tapausta vuodessa 100.000 ihmistä kohti ja USA:ssa 50. Tauti on tavallinen ja lisääntymässä kehittyneissä länsimaissa, kehitysmaissa se on paljon harvinaisempi. Vuoto suolesta, muuttunut suolen toiminta ja anemia ovat tavallisimmat oireet. Kolonoskopia on paras diagnostinen menetelmä, ja olisi aina tehtävä, jos iäkkäällä ihmisellä on selittämätön raudanpuutosanemia. Leikkaushoito on ainoa parantava hoito. Jos kasvain on levinnyt, voidaan palliatiivisena hoitona antaa sädehoitoa ja/tai sytostaattihoitoa.

Pallea Diafragma, lihaskerros rintaontelon ja vatsaontelon välillä.


Palleatyrä alhaalta eli mahalaukusta päin katsottuna
Palleatyrä aiheutuu siitä että pieni osa mahalaukusta on työntynyt pallea-aukon läpi rintaontelon puolelle. Palleatyrästä sinänsä ei aiheudu juuri oireita, mutta sen seurauksena ylempi mahaportti toimii huonosti ja hapan mahansisältö pääsee tavallista herkemmin ruokatorveen, aiheuttaen närästystä ja ruokatorven katarria. Palleatyrä on varsinkin iäkkäillä hyvin tavallinen. Palleatyrän tärkeimipiä syitä on ylipaino, ummetus (jos joutuu kovasti ponnistelemaan niin mahalaukun yläosa saattaa työntyä pallea-aukon läpi), ja raskaiden taakkojen nostaminen. Palleatyrä sinänsä ei useimmiten kaipaa hoitoa. Siitä johtuvaan närästykseen löytyy tehokkaita lääkkeitä (niin sanotut PPI-lääkkeet) ja jos nuorella ihmisellä on hyvin hankalat oireet ja jatkuva lääkityksen tarve voidaan sitä leikata, nykyään tähystysleikkauksena. Palleatyrän lääketieteellinen nimi on hiatushernia, hernia hiati.

Palliatiivinen lääke tai hoito, lääke tai hoito, joka ei pysty tauti parantamaan mutta jolla saadaan aikaan ainakin ohimenevä taudin aiheuttamien oireiden lievitys. Inoperaabeleissä syöpätaudeissa käytetään usein palliatiivista hoitoa.

Pan- (Pre) Kaikki, koko. Esim pangastritis, mahakatarri joka käsittää koko mahalaukun.

Panacea Lääke joka parantaa kaikki taudit. Sellaista lääkettä ei ikävä kyllä ole eikä tule koskaan olemaan.

Pancreas (Lat) Haima

Pancreas annulare Synnynnäinen muutos, jossa ylimääräinen haimakudos rengasmaisesti ympäröi pohjukaissuolta. Muutos voi ahtauttaa pohjukaissuolta, ja vaikeana tämä aiheuttaa oireita heti syntymän jälkeen, lievempänä vasta aikuisiässä ja varmaan monella tätä muutosta poteva ei koskaan saa merkittäviä oireita. Mikäli oireisto on niin vaikea että hoitoa tarvitaan on hoito kirurginen. Ecken on kuvannut tätä tautia vuonna 1862.

Pancreatectomy Leikkaus, jossa haima, pankreas, poistetaan.

Pancreatitis (lat) Haimatulehdus

Pancreatitis acuta (lat) Äkillinen haimatulehdus

Pancreatitis chronica (lat) Krooninen haimatulehdus

Pancreatitis parotitica (lat) Sikotautiin liittyvä haimatulehdus

Pandemia Laajalle levinnyt vaikea epidemia, johon suuret ihmismäärät monessa maassa sairastuvat. Kolera on aiheuttanut usean pandemian viimeisten parin vuosisadan aikana, viimeksi 60-luvun alkupuolella. AIDS on meidän aikamme pandemia.

Panfobia Pelko kaikkea kohtaan

Pankreaattinen kolera Haiman VIP-hormoonia tuottavan kasvaimen aiheuttama oireyhtymä, jonka tyyppioireet ovat potilaan kuivumiseen johtava runsas vetinen ripuli sekä hypokalemia. Katso VIPooma.

Pankreatiitti Haimatulehdus

Pannikuliitti Tulehdus ihonalaisessa rasvassa

Para- (Pre) Viereinen, esim paraoesophageaalinen, ruokatorven vierellä. Käytetään myös merkityksessä assisteerava, esim englannin sana paramedical.

Paradigmi Kreikan sanasta paradeigma, esimerkki. Malli joka muodostaa jonkun teoriakokonaisuuden pohjan.

Paralyysi Halvaus

Parasetamoli Kipulääke, jota myydään reseptivapaasti. Parasetamoli ei aiheuta mahalaukun limakalvon vauriota kuten useat muut niin sanotut NSAID-kipulääkkeet. Parasetamolin käyttöön liittyvä ongelma on myrkytys, iso parasetamoliannos aiheuttaa vakavan maksavaurion, jota kuitenkin voidaan estää riittävän ajoissa annettavan antidootin, N-asetylkysteiinin, avulla.

Pareesi Halvaus, lievempi kuin paralyysi. Esim. gastropareesi, mahalaukun peristaltiikan huononeminen.

Parietaalisolu Mahalaukun limakalossa oleva solu, jonka tehtävä on tuottaa ja erittää suolahappoa.

Paroreksia Sairaalloinen tarve syödä tavanomaisesta poikkeavia aineita. Vrt Pica.

Parosmia Epätodellinen (hallusinatoorinen) esim suusta tai nenästä tulevan hajun tunne neurologisen tai psykiatrisen taudin aiheuttama.

Pasteurella pestis Aikaisemmin Yersinia pestis-bakteerista käytetty nimi.

Pasterurella pseudotuberculosis Yersinia pseudotuberculosis- bakteerin vanha nimi

-pathy, patia (Suf) Tauti, esim hepatopatia, maksatauti

Pato- (Pre) Sairaus-

Patogeeni Sairautta aiheuttava eli, esim virus tai bakteeri

Patologia Tautioppi, se lääketieteen ala joka tutkii sairauksia, erityisesti mikroskoopilla ja joka selvittää lääketieteelliset kuolemansyyt.

PBC (Abbr) Primary Biliary Cirrhosis, katso Primaarinen Biliaarinen Kirroosi

PCLD (Abbr) Polycystic Liver Disease, polykystinen maksatauti, eräs harvinainen periytyvä tauti, jossa maksassa on lukuisat nesteen täyttämät ontelot, kystat, jotka koosta johtuen aiheuttavat paino-oireita ylävatsalla.

Pd (Abbr) Vatsaontelon dialyysineste. Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

PEG (Abbr) Polyetyleeniglykooli

PEG (Abbr) Perkutaaninen Endoskooppinen Gastrostomia, eli mahalaukkuavanne, jota tehtään gastroskopian yhteydessä.

Pegasys (RTM) Lääke joka sisältää peginterferoni alfa-2a ja jota käytetään kroonisen B- ja C-hepatiitin hoidossa, ylensä yhdessä' viruslääkkeen ribaviriinin kanssa. Suositeltu annos on 180 mikrog kerran viikossa annettuna ja lääke annetaan ihonalaisesti. Hoidon kesto C-hepatiitissa on 24 - 48 viikkoa. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat verenkuvan muutokset ja psyykkiset häiriöt, ja haittavaikutukset saattavat olla niin vaikeita että hoitoa joudutaan keskeyttämään.

Peginterferoni Katso pegyloitu interferoni

Pegintron (RTM) Lääke, joka sisältää pegyloitua interferonia, ja jota käytetään mm C-hepatiitin hoidossa.

Pegyloitu interferoni Interferoni, joka on sidottu polyetyleeniglykoliin, ja jolla tämän seurauksena on muuttunut farmakologinen ja kliininen vaikutus. Puoliintumisaika on pitempi kuin tavallisella interferonilla, ja hoitotulokset hepatiitti C:n hoidossa ovat paremmat kuin tavallisella interferonilla.

Pelvis Lantio

Pelvic tension myalgia Katso levator ani syndroma

-penia (suf) Puutos, esim trombosytopenia, verihiutaleiden puutos

Penetrans (Lat) Lävistävä

Pentasa (RTM) Lääke joka sisältää mesalamiini (5-ASA) ja jota käytetään kroonisten tulehduksellisten suolistotautien hoidossa.

Pentatrichomonas hominis Ihmisen suolistosta joskus löytyvä apatogeeningen (= ei tautia aiheuttava) siimaeläin (flagellaatti), joka ei kuitenkaan aiheuta mitään oireita eikä tätä infektiota näin ollen myöskään tarvitse hoitaa.

Peptein (Gr) Sulattaa (ruokaa)

Percussio (Lat) Koputtelu

Perkutaaninen endoskoopinen gastrostomia Mahalaukkuavanne, jota voidaan tehdä ilman nukutusta gastroskopian yhteydessä.

Perforaatio (lat) Puhkeama, puhkeaminen

Peri- (Pre) Jonkun ympärillä oleva

Perianaalinen Peräaukkoa ympäröivä, peräaukon viereinen

Perihepatiitti Yleensä gynekologista alkuperää olevan klamydian tai gonokokin aiheuttama tulehdus maksan ympärillä. Oireet muistuttavat sappirakon tulehdusta ja tauti paranee antibioottihoidolla. Tästä taudista käytetään myös nimitus Fitz-Hugh-Curtisin oireyhtymä taudin keksijöiden mukaan.

Perikardiitti Sydäntä ympäröivän sydänpussin tulehdus

Perinataalinen Heti synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyen

Periodi Jakso

Peritoneum Vatsakalvo, kalvo joka ympäröi vatsaontelon.

Peritoniitti Vatsakalvon tulehdus

Peritonitis (lat) Vatsakalvon tulehdus

Peritonitis tuberculosa (lat) Tuberkuloottinen vatsakalvotulehdus

Pernarutto Bacillus anthracis-bakteerin aiheuttama infektiotauti. Bakteeri esiintyy luonnossa mm nautakarjassa ja muiden kasvissyöjäeläimissä mm Etelä- ja Keski-Amerikassa. Tauti tarttuu itiöiden välityksellä. Ihmisellä tämä infektio esiintyy kolmessa muodossa, ihotulehduksena, hengitystietulehduksena ja suolistotulehduksena, siitä riippuen millä tavalla tartunta on saatu. Antibioottihoito, mm siproflokasiini, on tehokas, mikäli hoitoa päästään aloittamaan riittävän ajoissa. Tautia vastaan suunniteltu rokote on olemassa, mutta rokotus on käytössä lähinnä vain USA:n armeijan piirissä. Pernaruttoa kohtaan tunnetaan nykyään suurta mielenkiintoa, koska sitä voidaan käyttää - ja on käytetty - bioterrorismin aseena. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa tauti kulkee nimellä Anthrax.


Peräpukamat peräsuolen sisältä katsottuna
Peräpukama Peräpukamatauti on peräaukon yleisin sairaus, joka vaivaa arviolta joka toista keski-ikäistä ihmisistä. Peräpukama on peräsuolen loppuosan laajentunut laskimo. Verenvuoto ulostamisen yhteydessä on tavallisin oire, mutta pukamat voivat olla kivuliaat ja aiheuttaa peräaukon hygieenisiä ongelmia. Diagnoosi saadaan peräaukon tähysytyksellä (proktoskopia). Hoitona käytetään voiteita ja peräpuikkoja, kirurginen hoito on aiheellinen hankalissa tapauksissa.

Peräpukama, luokitus Peräpukamat luokitellaan oireiden ja tähystyslöydöksen perusteella seuraavasti:
I aste: Pukamat pullistuvat peräaukkokanavaan
II aste: Pukamat prolaboituvat ulostaessa
III aste: Pukamat eivät reponoidu spontaanisti
IV aste: Pukamat ovat jatkuvasti prolaboituneena ("Ulkoiset peräpukamat").

Peräsuolen tähystys Katso Rektoskopia


Rektumprolapsi, peräsuolen esiinluiskahdus
Peräsuolen esiinluiskahdus (Rektumprolapsi) Tämä tauti on tavallisempi naisilla, ja krooninen ummetus on tärkein syy. Esiintyvyys lisääntyy iän mukana. Taudin hoito on yleensä kirurginen.


Peräsuolen endoskooppinen kuva
Peräsuoli (Rectum) Suoliston viimeinen osa, noin 15 cm pitkä, joka yhdistää paksusuoli peräaukkoon. Peräsuolen seinämässä on limakalvokerros, sen alla sisempi rengasmainen lihaskerros, josta sitten peräaukossa muodostuu sisempi sulkijalihas, sekä ulkoinen pitkittäinen lihaskerros. Peräsuolen lihasseinämässä on kolme puolikuun muotoista limakalvopoimua eli läppää nimeltään Houstonin poimut (plicae transversalis recti). Limakalvon verisuonitus on paksusuoleen verrattuna karkeampi ja peräpukapotilailla peräsuolen laskimot saattavat olla laajahkot. Peräsuolen tulehdus kulkee nimellä proktiitti.

Peräsuoli-peräaukkoviiva Katso Linea anorectalis

Pestis (lat) Rutto

PET (Abbr) Positroniemissiotomografia, uusi kuvantamismenetelmä joka on erikoisen hyödyllinen mm syöpätautien selvittelyssä.

Peutz, Johannes Laurentius Augustinus (1886 - 1957) Hollantilainen sisätautilääkäri joka teki elämäntyönsä katolisessa sairaalassa Haagissa. Vuonna 1921 hän kuvasi perinnöllisen oireyhtymän jonka pääpiirteet olivat suoliston polyypit ja ihon ja limakalvojen pigmenttiläiskät. Tätä oireyhtymää tunnetaan Peutz-Jegher-oireyhtymänä. En hollänsk specialist i inre medicin som gjorde sitt livsverk på ett katoskt sjukhus i Haag. År 1921 beskrev han ett familiärt syndrom som känetecknades av polyper i tarmen och pigmentfläckar på huden och slemhinnorna, och detta syndrom fick sedan mamnet Petuz-Jeghers syndrom.


Peräsuolen hamartoomapolyyppi Peutz-Jegherin polypoosissa
Peutz-Jegherin oireyhtymä on harvinainen autosomaalisesti peritytyvä ruoansulatuskanavan polypoositauti, jonka tyypillisenä piirteenä on hamartoomapolyypit mahalaukun ja suoliston alueella (yleensä 10 - 20) sekä ruskehtavat pigmenttiläiskät varsinkin huulten ja ihon rajamailla. Polyypit voivat olla isohkot ja aiheuttaa suolen tukkeutumista tai verenvuotoa, ja jos mahdollista niitä olisi poistettava. Tähän oireyhtymään liittyy lievästi kohonnnut syöpäriski suolistossa ja myöskin eräissä muissa elimissä.

Pf (Abbr) Pleuraneste (Pleural fluid). Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.


Pharmaca Fennica
Pharmaca Fennica Suomessa myytävien lääkkeiden tarkka luettelo jota julkaistaan vuosittain vuodenvaihteen aikoihin, lisäksi julkaistaan täydennysosa kesäisin. Lääketietokeskus Oy on kirjan julkaisija. Vuonna 2000 Pharmacan Fennica julkaistiin 25. kerta. Kirja, joka nykyään on kolmiosainen, sisältää tarkat tuotetiedot kaikista lääkkeistä, mm käyttöaiheet, annostus, haittavaikutukset ja säilyvyys. Lisäksi Pharmacassa on tietoja lääkkeiden käytöstä munuaisten vajaatoiminnassa sekä raskauden ja imetyksen aikana. Kirja sisältää myös tietoja Sairasvakuutuskorvauksista, sekä Suomen sairaaloiden ja lääkkeitä markkinoivien yhtiöiden kontaktitiedot. Pharmaca Fennica löytyy Suomen jokaisesta lääkärin vastaanottohuoneesta ja se on terveydenhuollon tärkeimpiä apuvälineitä. Teosta julkaistaan myös CD-versiona ja sitä voidaan lukea Internetin kautta.
Vastaava Ruotsin luettelo on nimeltä FASS. Sekä FASS että Pharmacaa julkaistaan potilasversioina, joissa kieli on myös maallikon ymmärrettävissä.

Phlebo- (pre) Laskimoon liittyvä

PHN Postherpeettinen neuralgia, eli vyöruusun jälkeinen (yli 6 viikkoa kestävä) hermokipu sillä alueella, missä vyöruusu oli.

-phobia (suf) Pelko, esim Bacteriophobia, pelko bakteereista.

Pica-oireyhtymä Omituinen tarve syödä savea tai muuta ruoaksi kelpaamatonta, esimerkiksi savea, tai suuria määriä paprikaa, kaura- tai maissihiutaleita tms. Pican syynä on usein raudanpuutos, ja se esiintyi aikaisemmin esim raskauden aikana kun raskaudenaikainen raudanpuutos oli tavallinen.

Pieni pyöreä virus Katso PPV

Piiskamato Trichuris trichiura, eräs sukkulamato, joka saattaa aiheuttaa ihmiselle usein oireetonta suolisto-infektiota, trikuriaasia.

PIN (Abbr) Personal Identification Number, eli henkilökohtainen tunnusluku, jota esimerkiksi käytetään kännyköissä.

Pipping, Wilhelm (1854 - 1926) Suomen ensimmäinen lastentautiopin professori, jota virkaa hän hoito vuosina 1892 - 1923. Hänen seuraaja tässä virassa oli kuuluisa Arvo Ylppö. Professori Pipping on ensimmäisenä Suomessa kirjoittanut tieteellisen kuvauksen taudista, jonka nykyään tunnemme keliakiana.

Pitting oedema Alaraajojen turvotus, jolle on ominaista se että jää kuoppa kun alaraajaa sormella hetken painaa. Pitting-turvotuksen syynä voi olla esim hypoalbuminemia (albumiini-valkuaisaineen liian alhainen määrä veressä).

PKV-lääkkeet Pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet

Placebo Lumelääke, tehoton lääke, jolla voi olla vaikutus, varsinkin jos potilas siihen uskoo. Placeboa käytetään yleisesti kaksoissokkolääketutkimuksissa jolloin sen tehoa verrataan vaikuttavaan lääkkeeseen.

Placebovaikutus Vaikutus, joka syntyy siitä että potilas uskoo saaneensa lääkettä jolla on joku tietty vaikutus.

Plasmosytooma Katso Multippeli myelooma

Pleuriitti Keukopussintulehdus

Plicae transversalis recti Houstonin poimut, eli peräsuolen lihasseinämässä olevat kolme puolikuun muotoista limakalvopoimua. Katso peräsuoli.

Plummer-Vinson´in oireyhtymä Nielemisvaikeus (dysfagia) johtuen ruokatorven yläosan limakalvopoimusta potilailla, joilla on raudanpuutos. Tätä oireyhtymää ovat kuvanneet amerikkalaiset lääkärit Henry S Plummer (1874 - 1936) ja Porter P Vinson (1890 - 1959).

PMC (Abbr) Pseudomembranous colitis, katso Pseudomembranoottinen koliitti

Pneumatosis cystoides intestinalis Harvinainen tauti, jonka tyyppipiirteenä on kaasun täyttämiä rakkuloita, kystoja, mahasuolikanavassa ja joskus sen ulkopuolellakin. Saksalainen Iogann Georg Du Vernoi on kuvannut tämän taudin jo vuonna 1730. Taudin syy on epäselvä ja se saattaa olla primaarinen tai liittyä johonkin muuhun tautiin. Hoitona on kokeiltu happihoitoa, antibiootteja ja joskus tarvitaan kirurgista hoitoa jos tautii aiheuttaa suolitukoksen. Primaarisen muodon ennuste on yleensä hyvä.

Pneumocystis carinii Alkueläin tai sieni, joka elää hengitysteissä ja joka on harmiton terveille ihmisille. Immuunisuppressio-potilaille (esim elinsiirtoa läpikäyneille) tämä parasiitti saattaa aiheuttaa vakavan keuhkoinfektion. Diagnoosia saadaan yleensä bronkoskopialla tai keuhkobiopsialla (jota voidaan ottaa bronkoskopian yhteydessä, ns transbronkiaalinen keuhkobiopsia). Ennaltaehkäisy on tärkeä.

Pneumonia Keuhkokuume

-poiesis (suf) Muodostuminen, esim erythropoiesis, punasolujen muodostuminen

Poolokaulusleikkaus Katso Brooken ohutsuoliavanne

Poly- (pre) Moni, ylimääräinen, paljon, esim Polydipsia, vaikea jano ja siitä johtuva runsas juominen.

Polydipsia Vaikea jano ja siitä johtuva runsas juominen. Polydipsia voi olla taudin oire (esim. sokeritauti) mutta se voi myös olla psykogeeninen.

Polyetyleeniglykoli Laksatiivi, jolla on osmoottinen vaikutus. Käytetään ummetuksen hoidossa ja paksusuolen tyhjennykseen ennen endoskooppisia tutkimuksia.

Polyfarmasia Se että (usin vanhalla) ihmisellä on lukuisia erilaisia lääkkeitä - monasti usean eri lääkärin määrämiä ja monasti samaan vaivaan tarkoitettuja. Polyfarmasia alistaa potilaalle turhiin lääkkeiden sivuvaikutuksiin.

Polykystinen maksatauti (PCLD) Eräs harvinainen periytyvä tauti, jossa maksassa on lukuisat nesteen täyttämät ontelot, kystat, jotka koosta johtuen aiheuttavat paino-oireita ylävatsalla. Tätä tautia aiheuttava geeni sijaitsee kromosomi 19:ssa.

Polykystinen munuaistauti Harvinainen vallitsevasti tai peittyvästi periytyvä tauti, jonka pääpiirre on lukuisat kystat maksassa ja munuaisissa (polykystiset munuaiset). Maksakystat aiheuttavat harvoin vakavampia oireita ja maksan toiminta säilyy yleensä hyvänä, sen sijaan munuaistauti usein aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan, joka vaatii keinomunuaishoitoa tai munuaisensiirtoa. Tätä tautia aiheuttavat geenit sijaitsevat komosomeissa 4, 6 ja 16.

Slideshow:

Klikkaa kuvaa!
Polypectomia


Endoskooppinen polypektomia
Polypektomia Polyypin poisto. Polypektomia voidaan usein tehdä mahasuolikanavan endoskooppisen tutkimuksen yhteydessä. Endoskoopin läpi viedään metallinen slinga, jolla polyyppiä hirtetään, jonka jälkeen sen tyvi poltetaan poikki diatermiasähköllä. Polypektomiaan liittyy vähäinen komplikaatioriski (vuoto, perforaatio) ja se voidaan usein tehdä polikliinisesti.


Mahalaukun hyvänlaatuset hyperplastiset polyypit
Polyyppi Limakalvosta kohoava kasvain. Polyypit ovat tavallisia ruoansulatuskanavassa. Suurin osa ovat benignejä (hyvänlaatuisia), kuten hyperplastiset polyypit. Osa ovat benigneja, mutta omaavat mahdollisuuden tulla pahanlaatuisiksi (maligneiksi). Pieni osa löydetyistä polyypeistä ovat pahanlaatuisia (maligneja), eli syöpäkasvaimia.

Populaatio Väestö

Post- (pre) Jälkeen, jälkeenpäin, esim postoperatiivinen, leikkauksen jälkeen

Posterior (Lat) Taempi

Postoperatiivinen Leikkauksen jälkeinen

Potenssi (Seksuaalinen) kyvykkyys

Pouch Reservoaari, eli esim ohutsuolesta tehty peräsuolen tehtäviä hoitava säiliö


Pouchiitin endoskooppinen löydös
Pouchiitti (Eng. pouchitis), pussiitti, eli ileoanaalisäiliön (paksusuolen poiston yhteydessä tai jälkeen ohutsuolen loppuosasta tehty säiliö, jota on yhdistetty peräaukkoon) tulehdus. Pussiitti voi olla alkupäräisen taudin (eli ulseratiivisen koliitin tai Crohnin taudin) uusiutuminen ileoanaalisäiliössä. Akuutti pussiitti paranee usein antibioottihoidolla (esim metronidatsoli). Krooninen pussiitti saattaa vaatia pitkäaikaista lääkehoitoa, jossa lääkkeinä käytetään samat kuin alkuperäisen taudin hoidossa käytetään. Jos paksusuoli on poistettu muun syyn kuin kroonisen tulehduksellisen suolistotaudin takia on pussiitti harvinainen. Pussiitin virallinen nimi on pouchiitti.

PP (Abbr) Pancreatic Polypeptide, eräs gastrointestinaalinen hormooni

PPI (Abbr) Proton Pump Inhibitor, eli lääke joka vaikuttaa mahalaukun limakalvossa olevan parietaalisolun ns protoonipumppuun, jonka tehtävänä on erittää suolahappoa. PPI-lääkkeet vähentävät huomattavasti suolahapon eritystä, ja niitä käytetään tämän takia suolahappoon liittyvissä taudeissa, kuten refluksitaudissa ja mahahaavataudissa. Omepratsoli oli ensimmäinen laajaan käyttöön tullut PPI-lääke (kauppanimi Losec). Esomepratsoli on ns toisen sukupolven PPI-lääke (kauppanimi Nexium).


Kalikivirus, eräs PPV-ryhmään kuuluva virus, elektronimikroskoopissa katsottuna
PPV Pieni pyöreä virus, ryhmä viruksia johon kuuluvat mm kalikivirukset ja astrovirukset. Nämä virukset aiheuttavat varsinkin syksyisin usein akuutteja vatsatauteja, "vatsaflunssaa". Itämisaika on lyhyt, l - 2 vuorokautta, ja oireet menevät nopeasti ohi, yleensä parissa vuorokaudessa. Riittävä nesteytys on tärkein hoito, virukseen vaikuttavaa hoitoa ei ole. (Kuva: F.P Williams, U.S. EPA)

PPoma Haiman hormooneja tuottava kasvain. Kasvain tuottaa Pancreatic polypeptide-nimistä hormoonia, jolla ei ilmeisesti ole mitään vaikutusta elimistössä, jonka takia tämä kasvain pysyy pitkään oireettomana, kunnes se kasvaa niin isoksi että se aiheuttaa paikallisoireita, jolloin se jo usein on lähettänyt etäispesäkkeitä.


Barrettin ruokatorvi C3 M6
Praha C & M Kriteerit Barrettin ruokatorven luokitelussa käytetyt kriteerit, jotka ovat kansainvälisen asiantuntijaryhmän laatimat, ja joita esitettiin Prahassa vuonna 2004, siitä nimi. Barrettin ruokatorvi on pitkään kestäneen ruokatorven refluksitaudin aiheuttama limakalvomuutos, johon liittyy kohonnut syövän riski. C tarkoittaa se pituus jossa tämä limakalvomuutos ympäröi koko ruokatorvea, ja M tarkoittaa limakalvomuutoksen koko pituus. Barrettin limakalvon yläraja on monasti liekkimäinen. Nämä kriteerit ovat käytönnössä tärkeät, koska syövän riski hyvin läheisesti liittyy limakalvomuutoksen pituuteen.

Pre- (pre) Ennen, esim Preoperatiivinen, ennen leikkausta.

Prevalenssi Esiintyvyys. Taudin prevalenssi = kuinka suurella osalla tietyn väestön ihmisillä on tätä tautia.

Preventiivinen Ehkäisevä

Preventio Ehkäisy, ennaltaehkäisy

Primaari Ensisijainen, itsenäinen. Primaarinen tauti on tauti, joka ei johdu mistään toisesta taudista, vastakohtana sekundaarinen. Synonyymi: Primaarinen

Primaari sklerosoiva kolangiitti (PSC, Primary Sclerosing Cholangitis) Sappiteiden krooninen tulehdus, joka vauroittaa ja ahtauttaa sappiteitä. Taudin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta se liittyy useimmiten (noin 80%) kroonisiin inflammatorisiin suolistosairauksiin, esim ulseratiiviseen koliittiin. Hoitona käytetään ursodeoksikoolihappoa. Tauti saattaa johtaa maksakirroosiin ja maksan vajaatoimintaan, jolloin maksansiirto voi tulla aiheelliseksi. Tautiin liittyy suuresti kohonnut riski sairastua sappiteiden syöpään, kolangiokarsinoomaan.

Primaarinen Ensisijainen, itsenäinen. Primaarinen tauti on tauti, joka ei johdu mistään toisesta taudista, vastakohtana sekundaarinen.

Pro Puolesta, kohti, esim Pro Patria, isänmaan puolesta

Pro- (Pre) Ennen, edessä, prekursori

Probability (Eng) Todennäköisyys


Gefilus MAX-juoma sisältää neljä terveysvaikutteista bakteerikantaa, probioottia
Probiootti Terveysvaikutteinen ruoka-aine, joka sisältää eläviä mikrobeja (bakteereja tai sieniä), joita voidaan otaksua vaikuttavan edullisesti käyttäjän terveydentilaan. Erilaiset maitohappobakteerit käytetään probiootteina.

Probioottinen hoito eli probioottinen käyttö eri ruoansulatuskanavan tautien hoitoon on kokeiltu runsaasti. Neljän terveysvaikutteisen bakteerin yhdistelmää sisältävällä terveysjuomalla lievittää äsken julkaistun tutkimusen mukaan ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttamia vaivoja kolmella potilaalla neljästä. Probioottihoidolla on myös saatu lupaavia tuloksia tulehduksellisten suolitautien hoidossa, mutta tulokset ovat alustavat eikä vakiintunutta hoitokäytäntöä vielä ole.

Proct- (Pre) Peräsuoleen ja/tai peräaukkoon liittyvä

Proctalgia fugax Peräaukon toiminnallinen tavalinen enemmän miehillä esiintyvä kipuoire. Oireena on kohtauksina esiintyvä intensiivinen kiputila, joka tuntuu kouristavana "suonenvedonomaisena" peräaukon ja peräsuolen alueella, ja joka kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin tai jopa tuntiin. Kohtaus tulee monasti yöaikaan. Peräaukon hieronta tai suihku kohtauksen aikana saattaa lievittää oireistoa. Tauti on vaaraton.

Proctitis Ulcerosa (lat) Krooninen haavainen peräsuolitulehdus

Proctos (Gr) Peräaukko

Prodromaalioire Lievä oire joka saattaa esiintyä ennen kuin taudin varsinaiset oireet alkavat.

Profylaksi Ennaltaehkäisevä toimenpide

Profylaktinen Ennaltaehkäisevä (esim hoito)

Prognoosi Taudin ennuste, arvio siitä miten tauti tulee käyttäytymään, kuinka kauan se kestää ja mitkä ovat toipumisen mahdollisuudet.

Prognostinen Ennusteellinen

Progredioida Edetä

Progressiivinen Etenevä, eteenpäin pyrkivä

Prokineettiset lääkkeet Lääkkeitä, jotka lisäävät ruoansulatuskanavan peristaltiikka. Näidtä lääkkeistä saattaa olla hyötyä kun ruoansulatuskanavan toiminta on hidastunut, esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Metoklopramidi (jota myydään nimellä Metopram ja Primperan) on yleisesti käytössä mm pahoinvoinnin lievittämiseksi. Aikaisemmin runsaassa käytössä ollut sisapridi (Prepulsid) on lähes täysin poistunut käytöstä sivuvaikutusten takia.

Proksimaalinen Lähellä oleva, alkuosassa oleva. Vastakohta distaalinen, kaukana oleva, loppuosassa oleva, etäinen.

Proktalgia Kipu peräaukon seudussa

Proktalgia fugax Katso proctalgia fugax

Proktektomia Peräsuolen - aukon kirurginen poisto


Ulseratiivinen proktiitti
Proktiitti Peräsuolen tulehdus. Tavallisimmin krooninen proktiitti on kroonisen haavaisen paksusuolitulehduksen (colitis ulcerosa) lievä muoto, mutta proktiitti saattaa myös liittyä Crohnin tautiin, ja se voi olla sädehoidon tai lääkityksen aiheuttama. Tavallisimmat oireet ovat liman- ja verentulo ulosteen mukana, peräsuolen alueen kipuja, mm ns tenesmejä sekä muuttunut suolen toiminta, joko ummetus tai ripuli. Peräsuolen tähystys antaa useimmiten diagnoosin. Taudin syy on tärkeä hoidon valinnassa. Ulseratiivinen proktiitti reagoi usein hyvin paikallishoitoon (peräpuikot, peräruiskeet) mutta vaatii pitkään kestänyttä hoitoa.

Prokto- (pre) Peräaukkoon ja/tai peräsuoleen liittyvä, kreikan sanasta prokto´s, takaosa.

Proktodynia Kipu peräaukon seudussa

Proktokolektomia Leikkaus, jossa poistetaan sekä paksusuoli että peräsuoli

Proktokoliitti Tulehdus peräsuolen ja paksusuolen alueella. Tätä nimitystä käytetään useimmiten suolen loppuosaan paikallistuvasta kroonisesta haavaisesta paksusuolitulehduksesta.

Proktologia Peräsuoli- peräaukko-tautioppi

Proktos (Gre) Takaosa, peräaukko

Proktosigmoidiitti Peräsuolen ja paksusuolen loppuosan, sigmasuolen, tulehdus

Proktosigmoidoskopia Peräsuolen ja paksusuolen loppuosan, sigmasuolen, tähystys

Proktoskopia Peräaukon tähystys

Proktospasmi Peräaukon kouristous, katso Proctalgia fugax

Proktostaasi Ummetus, joka johtuu siitä että suolensisältö pysähtyy peräsuolen loppuosaan, jota ei saada tyhjennettyä.

Proktostenoosi Peräaukon ahtaumia

Prolaktinooma Hyvänlaatuinen aivolisäkkeen kasvain joka tuottaa prolaktiini-hormoonia, joka aiheuttaa maidon eritystä naisella. Kasvain voi myös esiintyä miehillä. Vaikka kasvain on hyvänlaatuinen saattaa se kasvatessa painaa ympäröiviä kudoksia ja haitata niitten toimintaa (mm näköhermot).


Peräsuolen prolapsi, esiinluiskahdus
Prolapsi (latinan prolabi-sanasta, laskeutuia) Esiinluiskahdus

Prolapsus ani Peräaukon limakalvon esiinluiskahdus

Prolapsus recti Peräsuolen esiinluiskahdus. Tämä tauti on tavallisempi naisilla, ja krooninen ummetus on tärkein syy. Taudin hoito on yleensä kirurginen.

Prolapsus uteri Kohdun laskeuma, esiinluiskahdus

Pronssidiabetes Hemokromatoosin vanha nimi. Katso hemokromatoosi.

Propranololi Lääke, beetasalpaaja, jota aikaisemmin käytettiin mm verenpainetaudin hoitoon. Lääke vaikuttaa laskevasti portapaineeseen ja käytetään sen takia ruokatorvivariksien vuodon estossa esim. maksakirroosipotilailla. Propranololi käytetään nykyään monasti yhdessä isosorbidi-5-mononitraatin kanssa tässä tarkoituksessa.

Prostata Eturauhanen

Prostataspesifinen antigeeni Katso PSA

Proteaasi-inhibittorit Ryhmä lääkkeitä joita käytetään eräiden virustautien, kuten C-hepatiitin ja HIV:n hoitoon. Proteaasi-inhibiittorit häiritsevär virusten replikoinnin estämällä eräiden entsyymien, proteaasien, toimintaa. Tällä hetkellä on kaksi proteaasi-inhibiittoria käytössä C-hepatiitin hoidossa, bosepreviiri ja telapreviiri.

Protein-loosing enteropatia Suolistotauti, johon liittyy valkuaisen menetys suolen kautta. Krooniset tulehdukselliset suolistotaudit, Crohnin tauti ja Colitis ulcerosa, voivat olla tällaisia.

Protonipumppuinhibiittori, PPI, Proton Pump Inhibitor, eli lääke joka vaikuttaa mahalaukun limakalvossa olevan parietaalisolun ns protoonipumppuun, jonka tehtävänä on erittää suolahappoa. PPI-lääkkeet vähentävät huomattavasti suolahapon eritystä, ja niitä käytetään tämän takia suolahappoon liittyvissä taudeissa, kuten refluksitaudissa ja mahahaavataudissa. Omepratsoli oli ensimmäinen laajaan käyttöön tullut PPI-lääke (kauppanimi Losec). Esomepratsoli on ns toisen sukupolven PPI-lääke (kauppanimi Nexium).

Prukalopridi Uusi lääke jota käytetään ummetuksen hoitoon naisilla silloin kun tavallinen hoito ei ole auttanut riittävästi. Kyseessä on niin sanottu 5-HT4-reseptori-agonisti, ja lääke edesauttaa paksunsuolen motiliteetti. Lääkettä myydään nimellä Resolor.

Pruritus Kutina

Pruritus ani Peräaukon kutina. Peräpukamat ja kihomadot saattavat olla aiheuttajana, monasti ei kuitenkaan löydetä mitään elimellistä syytä tähän oireeseen. Hoidoksi suositellaan hautumisen välttäminen ja ilmakylvyt, kiristävien vaatteiden välttäminen, hellävarainen pesu kerran päivässä ja lääkevoiteet.

PSA Eturauhasen tuottama valkuasaine, jonka veren pitoisuus nousee eturauhassyövän yhteydessä, ja käytetään diagnostiikassa näin ollen tuumorimerkkiaineena.. PSA saattaa myös olla kohonnut hyvänlaatuisessa eturauhasen suurenemisessa.

PSC (Abbr) Primaarinen sklerosoiva kolangiitti, sappitiehyiden krooninen tulehdus, joka useimmiten esiintyy haavaisen paksusuolitulehduksen liitännäissairautena.

Pseud-, Pseudo- (pre) Väärä, ei aito, esim pseudopolyyppi, polyypiltä näyttävä suolen limakalvon muutos, joka silti ei ole polyyppi.

Pseudolymfooma "Valelymfooma", eli tila, joka muistuttaa lymfoomaa (imurauhassyöpää) ja jossa imurauhaset ovat suuret aiheuttaen oireita, mutta jossa varsinaista lymfoomaa ei voida silti osoittaa.


PMC:n aiheuttamat paksusuolen limakalvomuutokset
Pseudomembranoottinen koliitti (PMC, Pseudomembranous colitis) Useimmiten Clostridium difficile- bakteerin aiheuttama paksusuolitulehdus joka lähes aina on suoliston normaaliflooraa vahingoittavan antibioottihoidon laukaisema. Lähes kaikki antibiootit voivat laukausta tautia, tavallisimmat ovat kefalosporiinit, ampisilliinit ja klindamysiinit. Tauti voi alkaa jopa usean viikon antibioottihoidon jälkeen. Tyypilliset oireet ovat verinen ripuli, kuume, vatsakipu ja alentunut yleiskunto. Tarpeettoman antibioottihoidon lopettaminen on tärkeä osa hoitoa. Tauti paranee useimmiten metronidatsoli- tai vankomysiinihoidolla, mutta saattaa joskus olla niin vaikea, että kirurginen hoito on aiheellinen.

Psykogeeninen Psykologisista tekijöistä syntynyt. Psykogeeninen oire on siis oire, jota esim stressi, työ- tai perhehuolet ovat aiheuttaneet.

Psyllium Bulklaksatiivi jota siis käytetään ummetuksen hoidossa. Psyllium tehdään Plantago indica- kasvin siemenistä. Psyllium vähentää kolesterolin imeytymistä suolistosta, mikä usein on höydyllinen sivuvaikutus. Tunnetuin tuotemerkki on ViSiblin.

PTC Perkutaaninen transhepaattinen kolangiografia, eli röntgentutkimus jossa varjoaine ruiskutetaan ihon läpi sappiteihin.

PTH (Abbr) Parathyreoideahormooni, eli lisäkilpirauhasen tuottama hormooni, jolla on tärkeä tehtävä elimistön kalkkitasapainon säätelyssä.

Pu (Abbr) Märkä (Pus). Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Puborectalis syndrome Katso levator ani syndroma

Pulssi Syke, syketaajuus


Pussiitin endoskooppinen löydös
Pussiitti Ileoanaalisäiliön (eli paksusuolen poiston yhteydessä tai jälkeen ohutsuolen loppuosasta tehty säiliö, jota on yhdistetty peräaukkoon) tulehdus. Pussiitti voi olla alkupäräisen taudin (eli ulseratiivisen koliitin tai Crohnin taudin) uusiutuminen ileoanaalisäiliössä. Akuutti pussiitti paranee usein antibioottihoidolla (esim metronidatsoli). Krooninen pussiitti saattaa vaatia pitkäaikaista lääkehoitoa, jossa lääkkeinä käytetään samat kuin alkuperäisen taudin hoidossa käytetään. Jos paksusuoli on poistettu muun syyn kuin kroonisen tulehduksellisen suolistotaudin takia on pussiitti harvinainen. Pussiitin virallinen nimi on pouchiitti.

Puumalavirus Hantaviruksien ryhmään kuuluva virus, myyräkuumeen aiheuttaja.

Pvk (Abbr) Pieni verenkuva, perusverenkuva, eli labnäyte, jossa tutkitaan hemoglobiini, trombosyytit, valkosolut ja erytrosyytteja kuvaavat indeksit.

Pyelo- (Lat) Munuaisaltaaseen liittyvä

Pyloriset-testi Ureaasipikatesti, jolla tutkitaan Helikobakteerin esiintymistä gastroskopian yhteydessä otetuissa koepaloissa. Muita samantyyppisiä testejä ovat HUT-testi ja Jatrox-testi.


Mahalaukun anatomia
Pylorus Alempi mahaportti (usein käytetään vain nimi mahaportti) joka sijaitsee mahalaukun antrumosan ja pohjukaissuolen välillä. Alue juuri ennen pylorusta kulkee nimellä Canalis pyloricus. Pyloruksen tehtävä on annostella syötyä ruokaa pieninä annoksina ohutsuoleen, eli se koko ajan välillä vähän avautuu ja välillä sulkeutuu, koordinoidusti antrumin lihaliikkeen (antrumperistaltiikan) kanssa.

Pylorusstenoosi Alemman mahaportin ahtauma, jonka seurauksena mahalaukun sisältö ei pääse ohutsuoleen vaan jää mahalaukkuun, ns ventrikkeliretentio.

Pyoderma gangrenosum Ihoa haavauttava tauti, joka saattaa liittyä kroonisiin tulehduksellisiin suolistotauteihin. Taudin tyyppioire on nopeasti ilmaantuvat ja nopeasti kasvavat ihohaavaumat varsinkin alaraajoissa, mutta saattavat esiintyä myös avanteen ympärillä. Haavaumat saattavat ilmaantua varsinkin suolistotaudin aktiivisessa vaiheessa. Tauti on usein vakava, ja hoitona käytetään suuriannoksinen kortisonihoito.

Pyriformis syndrome Katso levator ani syndroma

Pyrosis (lat) Närästys

Pälvikaljuisuus Alopesia. On katsottu, että pälvikaljuisuus saattaa liittyä keliakiaan.

Ilmoitus:


Gastrolab Slide- Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


15 lokakuuta, 2011