the GASTROLAB Home Page in Finnish

Gastrolab
Maha-Suoli-
Sanakirja

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

GASTROLAB Maha-Suoli-Sanakirja

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

B

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sanakirjan indeksi-sivu
Gastrolab Pääsivu

B (Abbr) Veri (Blood). Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Bacillus anthracis Pernaruttoa aiheuttava bakteeri, joka useimmiten tarttuu itiöiden kautta.

Bacterium pestis Aikaisemmin Yersinia pestis-bakteerista käytetty nimi.

Ballance´n oire Täyteläisyyden tunne pernan seudussa johtuen hyytyneestä veresta potilaalla jolla on pernavaurio.

Barium meal (Eng) Ventrikkeliröntgen, mahalaukun (ja yleensä myös pohjukaissuolen) röntgentutkimus

Barium swallow (Eng) Ruokatorven kontrastiaineella tehty röntgentutkimus

Barrett, Norman Rupert (1903-1979) Englantilainen thoraxkirurgi, eniten tunnettu Barrettin oesophaguksesta, eräs ruokatorven limakalvomuutos. N R Barrett syntyi Adelaidessa Australiassa, ja hän sai koulutuksensa Englannissa,. mm Etonissa. Lääkärintyönsä hän teki mm St Thomasin sairaalassa ja hän toimi Englannin ja Irlannin thoraxkirurgien yhdistyksen puheenjohtajana.


Barrett´in ruokatorven endoskooppinen löydös
Barrett´in ruokatorvi Kroonisen refluksitaudin seurauksena ruokatorven limakalvo saattaa muuttua ja muistuttaa tällöin mahalaukun limakalvoa mikroskooppisesti. Muuttunut limakalvo on selvästi punaisempi kuin normaali ruokatorven limakalvo, ja raja normaalin ja muuttuneen limakalvon välillä on tarkka ja helposti identifioitavissa.. Tästä muuttuneesta ruokatorven osasta käytetään nimitys Barrett´in ruokatorvi. Siihen ei liity sinänsä mitään oireita, mutta koska syy on refluksitauti on potilailla närästystä ja muita refluksitautiin liittyviä oireita. Barrett´in ruokatorvea voidaan helposti diagnostisoida mahalaukun tähystyksen yhteydessä. Barrett´in ruokatorveen liittyy huomattavasti kohonnut ruokatorven syövän riski, joten tähystysseuranta on aiheellinen ainakin nuorilla ihmisillä.

Bastedo´n oire Ilman puhaltaminen paksuunsuoleen aiheuttaa kipua appendisiittia sairastavalla. Tätä ilmiötä on joskus käytetty appendisiitin diagnostiikassa, mutta on potentiaalisesti vaarallinen ja saattaa johtaa perforaatioon.

Bauhin´s valve Valvula Bauhini´n toinen nimi. Katso valvula Bauhini

BBB (Abbr) Blood Brain Barrier, eli veren ja aivokudoksen välinen este. Lääkkeen kyky ohittaa BBB saattaa vaikuttaa siihen, onko lääkkeellä vaikutuksia tai haittavaikutuksia keskushermostossa.

BCG-rokote Bacillus Calmette-Guerin-rokote eli tuberkuloosirokote.

Benigni Hyvänlaatuinen. Vastakohta maligni, pahanlaatuinen. Benigni kasvain ei kasva ympäröiviin kudoksiin, eikä aiheuta etäpesäkkeitä (metastaasseja) elimistöön. Benigni tauti on lievä sellainen, joka ei vahingoita potilasta.


Besoaari
Besoaari Liukenematon möykky mahalaukussa, joka koostuu esim hiuksista (trikobesoaari), kasviskuiduista (fytobesoaari), lääkkeistä (farmakobesoaari) tai hiivasta (hiivabesoaari). Trikobesoaari esiintyy useimmiten nuorilla naisilla ja on siis omien hiusten syömisen seuraus. Farmokobesoaari saattaa muodosta jos suolistoliukoiset lääkkeet eivät esteettä pääse poistumaan mahalaukusta. Hiivabesoaari on harvinainen mahalaukun kirurgisen hoidon komplikaatio. Huonontunut mahalaukun motiliteetti voi olla besoaarin syynä. Hoitona käytetään lääkehoito (entsymaattiset valmisteet, jotka voivat liuottaa besoaarin, metoklopramidi mahalaukun motiliteetin parantamiseksi). Trikobesoaari vaatii yleensä kirurgista hoitoa.

Betsoaari Katso Besoaari

B-hepatiitti Katso Hepatiitti B

Bi- (pre) Kaksi, esim bipolaarinen, kaksinapainen.

Bi (Abbr) Sappi (Bile) Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

Bilateraalinen Molemminpuolinen

Bile acid (Eng) Sappihappo

Bilhartsioosi Schistosoma-madon aiheuttama infektio. Madon toukat voivat tunkeutua terveen ihon läpi josta ne leviävät suolistoalueen laskimoihin, jossa ne voivat aiheuttaa tulehdusreaktiota. Infektio on hyvin tavallinen trooppisessa ilmastossa. Hoitona käytetään pratsikvanteli-nimistä lääkettä. Synonyymit: skistosomiaasi, halkiomatotauti.

Biligraphia Sappiteiden röntgentutkimus. Tätä tutkimusta tehtiin varjoaineella, ja se ei ollut täysin vaaraton ja kuvat olivat vaikeasti tulkittavissa, joten tätä tutkimusta ei enää juuri tehdä.

Bilirubiini Hemoglobiinimolekyylin hajoamistuote, joka normaalisti muodostuu tietty määrä kun punasolut iän mukana hajoavat. Maksassa bilirubiini konjugoituu ja muuttuu vesiliukoiseksi. Jos potilaalla on este sappiteissä, lisääntyy konjugoidun bilirubiinin määrä. Jos potilaalla on lisääntynyt punasolujen hajoaminen (hemolyysi) ja maksakudoksen tauti, lisääntyy ei-konjugoidun bilirubiinin määrä. Tavallisin syy ei-konjugoidun bilirubiinin lisääntymiseen on vaaraton Gilbertin oireyhtymä.

Bilirubinuria Bilirubiinin erittyminen virtsassa, jonka seurauksena virtsa muuttuu tummaksi, porterinväriseksi. Bilirubinuria esiintyy useimmiten kun konjugoidun bilirubiinin määrä on lisääntynyt sappitiehyttukoksen seurauksena.

Bilis (Lat), Sappi, sappineste


Theodor Billroth
Billroth, Theodor (1829-1894) Saksalaissyntyinen kirurgi joka Viennassa suoritti ensimmäisen menestyksellisen mahalaukun osapoiston vuonna 1881. Theodor Billrothin kehittämät leikkausmenetelmät ovat käytössä vielä nykypäivänä. Nämä menetelmät, Billroth I ja Billroth II, ovat jokaisen lääkärin tiedossa. Kirurgian lisäksi Theodor Billroth oli hyvin kiinnostunut musiikista, ja hän oli mm Johannes Brahmsin hyvä ystävä.

Bioavailability Katso Hyötyosuus

Biopsia Koepala, kudosnäyte, jota sitten tutkitaan mikroskoopilla

Bios (Gr) Elämä

Bis (Lat) Kahdesti. Lääkemääräyksessä merkintä "iter bis" tarkoittaa että se on uusittu kahdesti.

Blastocystis homini Useimmiten apatogeeninen alkueläin joka usein löytyy ulostusnäytteistä'. Joskus harvoin Blastocystis homini-infektio saattaa aiheuttaa oireita, sitä voidaan hoitaa metronidatsolilla.

B-lausunto Perusteellinen lääkärinlausunto, jota on laadittu KELA:n lomakkeelle. B-lausuntoa käytetään esim arvioitaessa pitkää työkyvyttömyyttä tai kuntoutuksen tarvetta. A-lausunto käytetään lyhyen sairasloman yhteydessä.

Bm (Abbr) Luuydin (Bone marrow). Lyhenne käytetään laboratoriotutkimusten yhteydessä.

BMD (Abbr) Bone Mineral Density, luutiheysindeksi, eräs indeksi jota käytetään osteoporoosin eli luukadon diagnositiikassa.

BMI (Abbr) Body Mass Index, katso painoindeksi

Boerhaave, Herman (1668 - 1738) Hollantilainen lääkäri, joka vuonna 1724 kuvasi spontaanin ruokatorvipuhkeaman, syndrooma joka sittemmin on saanut kantaa hänen niemään. Boerhaave kuvasi amiraali Baron de Wassenaerin kuolemaan johtanutta tautia.

Boerhaaven syndrooma Spontaani ruokatorven puhkeama esimerkiksi voimakkaan oksennuskohtauksen seurauksena. Tauti on vakava, usein henkeä uhkaava, ja sen on Mallory-Weiss-syndrooman vakavin muoto.

Body Mass Index (Abbr: BMI), katso painoindeksi

Borrelioosi Punkeissa esiintyvän Borrelia-bakteerin aiheuttama tauti, jota myös kutsutaan Lymen taudiksi.

Bortetsomidi Uusi lääkeaine, jota käytetään multippeli myelooman hoitoon. Tuotenimi: Velcade.

Bosepreviiri Lääke jota käytetään vaikeahoitoisen tyyppi 1 C-hepatiitin hoidossa. Yhdistettynä interferoniin ja ribaviriiniin tämä lääke parantaa pysyvän hoitotuloksen mahdollisuutta. Lääkkeellä on suhteellisen hankalia sivuvaikutuksia ja sitä saa määrätä vain C-hepatiitin hoitoon perehtynyt lääkärä. Suomessa tätä lääkettä myydään nimellä Victrelis.

Botuliini Clostridium botulinum-bakteerin erittämä voimakas myrkky, joka lamaannuttaa lihastoimintaa. Botuliini käytetään lääkkeenä mm akalasian hoidossa.

Botulismi Botuliini-myrkyn aiheuttama myrkytys, jonka tyyppioireena on hengenvaarallinen hengityslihashalvaus.

Brady- (pre) Hidas, esim bradycardia, hidas syke.

Bronkiitti Keuhkoputkentulehdus

Bronkus Keuhkoputki

Brooke, Bryan Nicholas (1915 - 1998) Englantilainen lääkäri ja professori, joka 50-luvun alkupuolella kehitti uuden ohutsuoliavanteen leikkausmenetelmän. Brooken ohutsuoliavanne (jota myös on kutsuttu poolokaulusleikkaukseksi) on edelleen käytössä. Professori Brooke oli mukana perustamassa kansainvälistä avannejärjestöä IOA. Monipuolisena miehenä professori Brooke harrasti myös maalaustaidetta.

Brooken ohutsuoliavanne Professori Bryan Nicholas Brooken 50-luvun alkupuolella kehitetty leikkausmenetelmä, jossa ohutsuolen loppupää vedetään ulos vastsanlihaksiin ja ihoon tehtävän aukon kautta. Pieni osa suolen loppupäästä käännetään nurin ja leikataan kiinni vatsanpeitteisiin. Tätä leikkausta on myös kutsuttu poolokaulusleikkaukseksi.

BSA (Abbr) Body Surface Area, eli ruumiin pinta-ala

Budesonidi Uudentyyppinen kortisonilääke, jota käytetään Crohn´in taudin hoidossa sekä tabletti- että peräruiskemuodossa. Lääke imeytyy nopeasti, mutta inaktivoituu sitten nopeasti ja melko täydellisesti maksassa (ns "first-pass metabolism") ja tämän seurauksena budesonidilla on selvästi vähemmän haittavaikutuksia kuin tavanomainen kortisonihoito. Preparaattinimi: Entocort.

Slideshow:

Klikkaa kuvaa!
Bulbus duodeni


Bulbus duodeni
Bulbiitti Pohjukaissuolen avartuman eli bulbuksen tulehdus.

Bulbus (Lat) Nuppi, sipuli, avartuma

Bulbus duodeni Pohjukaissuolen avartuma, eli pohjukaissuolen ensimmäinen osa, joka on muuta pohjukaissuolta hiukan laajempi. Bulbus alkaa heti alemman mahaportin eli pyloruksen takana ja loppuu pohjukaissuolen laskevaan osaan. Bulbus on pohjukaissuolihaavan eli duodenaaliulkuksen tyyppipaikka. Tästä käytetään myös nimi ampulla duodeni.

Bulimia Ahmimishäiriö. Tauti joka useimmiten esiintyy nuorilla naisilla, missä esiintyvyys on noin 1% luokkaa, lievät tähän tautiin viittaavat oireet ovat tätä selvästi tavallisempia. Potilaan ajatusmaailmaa hallitsevat ajatukset ruoasta, syömisestä ja painosta. Hän ahmii usein ylensuuria määriä ruokaa lyhyessä ajassa, ja pyrkii pitämään painoaan kurissa itse aiheutetulla oksentelulla, ulostuslääkkeiden liikakäytöllä, nesteenpoistolääkkeillä. Nuorisopsykiatri on tärkein henkilö tämän taudin hoidossa.

Bupropion Tupakasta vieroittamiseen tarkoitettu lääke. Lääke vaikuttaa sentraalisesti eli keskushermostoon, eikä sitä saa käyttää jos potilas eli tupakoitsina on sairastanut epilepsiaa tai muita tajuttomuus tai kouristushohtauksia. Lääke myydään Suomessa nimellä Zyban.

Burimamidi J. W. Blackin 70-luvun alussa kehittämä ensimmäinen H2-respetorisalpaaja, jolla voitiin vähentää mahalaukun suolahapon eritystä.

Bypass Ohitus. Leikkaus, jossa luodaan uusi kulkreitti elimistön nesteille, kuten veri, sappi tai suolen sisältö.

Ilmoitus:


Gastrolab Slide- Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


13 lokakuuta, 2011