the GASTROLAB Image Gallery

VaasaILCO Ry 20-vuotisjuhla 27.9.97


Yhdistyksen monivuotinen puheenjohtaja Risto Westman toivotti yleisön tervetulleeksi.

Vaasailco ry 20 vuotta

Marraskuussa 1977 perustettiin Vaasassa Finnilcon tytäryhdistys Vaasailco huolehtimaan Vaasan läänin ileo- tai colostomiaa läpikäyneistä. Yhdistyksen toiminta on sittemmin laajentunut ja jäseninä on nykyään myös muita suolistoleikkauksia läpikäyneitä, sekä Crohnin tautia tai Colitis ulcerosaa sairastavia.


Sisätautilääkäri Hans Björknäs piti juhlapuheen. Hän toi myöskin Vaasan Kaupungin ja Sairaanhoitopiirin terveiset juhlivalle yhdistykselle.

Juhla Vaasan Silveriassa

Kokonaista kaksi päivää juhlittiin. Pääjuhla oli kuitenkin syyskuun 27:n' päivänä Hotelli Silveriassa. Yhteensä noin 130 vierasta osallistui juhlaan, joka alkoi vastaanotolla kl 16.30. Yhdistys sai vastaanottaa runsaasti terveisiä, kukkia ja lahjoja.

Yhdistys toimii kaksikielisessä maakunnassa ja toiminta - mm kaikki hallituksen kokoukset - ovat kaksikielisiä.


Risto Westman ja Katri Gröhn jakoi ansiomerkkejä alkuaikojen puuhamiehille ja -naisille

Ansioituneita muistettiin kunniamerkeillä

Tällaiseen juhlaan kuuluu olennaisena osana menneiden vuosien muisteleminen. Yhdistyksen monivuotinen puuhanainen Katri Gröhn maalaili muistikuvia vuosien varrelta, ja jakoi puheensa lopuksi puheenjohtaja Risto Westmanin kanssa ansiomerkkejä ja kukkia yhdistyksen alkutaipaleen hallituksen jäsenille.


Kahdenkymmenvuotiaan yhdistyksen alkutaipaleen johtokunnan jäseniä

Raippaluodon silta

Toinen juhlapäivä oli omistettu kiertoajelulle, jona aikana voitiin tutustua seudun nähtävyyksiin, muun muassa juuri käyttöön vihittyyn Suomen pisimpään siltaan, Raippaluodon siltaan.


Nurmon Pelimannit viihdyttivät yleisöä. Trubaduuri Håkan Streng oli juhlan toinen viihdyttäjä.

Juhlapuheesta...

VaasaILCO täyttää nyt 20 vuotta. Mitä on tapahtunut näiden 20 vuoden aikana? Tiedetäänkö enemmän, voidaanko hoitaa paremmin? Näihin kysymyksiin voidaan vastasta varmuudella myöntävästi, siitäkin huolimatta, että näiden tautien perimmäinen syy on edelleen auki.

Taudeista tiedetään enemmän. Ne ovat tavallisemmat pohjoiseuroopassa kuin eteläeuroopassa. Rannikkopohjanmaalla sairastuu noin 20 ihmistä vuosittain näihin tauteihin. Euroopassa on yhteensä noin 500.000 ihmistä joilla on tulehduksellinen suolistotauti - joten näitä tauteja sairastava ei ole yksin. Tupakoinnista on saatu varsin mielenkiintoisia tietoja.


Satapäinen yleisö - runsaasti vaasalaisia mutta vielä runsaammin vieraita ympäri Suomea.

Tutkimusarsenaali on 20 vuoden aikana parantunut. Paksunsuolen tähystys on nykyään ihan rutiinia, mikä se ei vielä 70luvun puolessavälissä ollut, ultraääni on rutiini, magneettikuvaus on käytettävissä ja laboratoriokokeet, joilla taudin kehitystä voidaan seurata, ovat kehittyneet..

Myöskin hoidollisesti on tapahtunut suurta edistystä. 70-luvulla oli vain Salazopyrin ja normaali kortisoni, nyt meillä on sulfavapaat lääkkeet, Asacol, Dipentum, Pentasa. Tunnemme antibiottien vaikutuksen näihin tauteihin - kuten metronidatsoli ja siprofloksasiini. Siprofloksasiinin vaikutusta on pitkälle selvitetty Suomessa tehdyillä tutkimuksilla, tri Ulla Turusen johdossa. Kortisonin puolella meillä on uudet paikallishoidot, ja ei imeytyvät kortisonit tekevät tuloaan - näillä ei ole sellaisia haittavaikutuksia muihin elimiin kuin tavallisella kortisonilla.

Leikkausmenetelmät ovat myös parantuneet, ja niin sanottu rekonstruktiivinen kirurgia, jossa ihminen selviää paksun suolen poistosta ilman avannetta tehdään nykyään myöskin Vaasassa.

Ja lopuksi, myöskin potilaat ovat muuttuneet ja parantuneet. Potilaiden kiinnostus ja tiedon jano ja tietämys taudeistaan on nykyään ihan eri luokkaa kuin aikaisemmin. Tiedonlähteitä on monia, mm Internet, jossa löytyy valtavasti tietoa näistä taudeista. Oikea tietoa on tärkeä osa kaikkien tautien hoidossa. Tiedon ja tuen lähteenä toimivat myöskin Suomen ILCO- yhdistykset. On arvokasta, että kroonista suolistotautia ehkä leikkausta odottava ILCO- yhdistysten kautta saa tavata kohtalotoverin, joka ehkä 10 - 20 vuotta aikaisemmin on läpikäynyt samoja elämänvaiheita - siitä syntyy vahva usko siihen, että elämä jatkuu ... ja jatkuu hyvänä ja antoisana ... taudista huolimatta.


Finnilcolla oli samalla syyskokous juhlan yhteydessä. Finnilcon uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Satu Nurmi, entinen varapuheenjohtaja.

Finnilcolle uusi hallitus

Finnilco oli sopivasti yhdistänyt syyskokouksensa Vaasailcon juhlallisuuksiin, ja tässä yhteydessä valittiin myös Finnilcon uusi hallitus. Uusi puheenjohtaja on nimeltään Satu Nurmi, entinen varapuheenjohtaja. Onnea matkaan, Satu!

Ja lopuksi tietysti Vaasan marssi:

Miss´laaja aukee Pohjanmaa
veet merten, virtain vaahtoaa
me siellä maassa hallojen,
niin kasvoimme kun kuuset sen!
Ei niitä sää voi säikyttää
ei kuihtumaan saa talvetkaan
ei puute, kurjuus korpimaan.

GASTROLAB
Tee haku GASTROLAB´in kotisivulta: ja: tai:

Päivitetty 31. tammikuuta, 2000
The Wasa Workgroup on Intestinal Disorders
c/o Hans Björknäs
GASTROLAB
Kirkkopuistikko 18 B 37
65100 Vaasa, Suomi, Europe
Puh +358-6-3124055
Email: hans.bjorknas@kolumbus.fi
Public Domain
Kuukauden Kirja


Medscape
, World Wide Web´in Terveydenhoitokeskus - Englanniksi

Click Here!

[Pääsivu][KYSYMYKSIÄ ja VASTAUKSIA][Englanniksi][Suomeksi][Ruotsiksi][Kirjakauppa][Ajankohtaista][Hakemisto][Forum][Potilasyhdistykset][Lähdekirjallisuus][Endoskooppinen kuvakirjasto][Historialliset tekstit][Palaute- ja vieraskirja][Lääketieteelliset lehdet][MEDLINE][Kuukauden kirja][ ... jälkeenpäin][Ilmoitustaulu][The Digestive Chat][World News][GASTROLAB Hakukone][the GASTROLAB Daily]